Blog

Mikrozöldek termesztése otthonunkban!

Balázs Lili
2023.06.15 08:24

Hallottál már a mikrozöldekről? Lehet a közismert csírák jutnak eszedbe a szó hallatán de ezúton nem azokról van szó, hanem az otthon termesztett, vegyszermentes zöldségekről.



Mik azok a mikrozöldek? 

 

A mikrozöldek olyan zsenge zöldségek és fűszernövények, amelyeket mi magunk tudunk termelni a konyhánkban.

 

A nevük ellenére nem feltétlen apró növényekre kell gondolni, pár centi nagyságúak, bár a hagyományos, kertben termesztett zöldségekhez képest valóban kisebbek.

 

A mikrozöldek termesztése nem összetévesztendő a csíráztatással, hiszen a csírák vízben csíráztatott magok, míg a mikrozöldek a termesztésüket tekintve ugyanolyanok, mint a hagyományos növények.

 

Általában 4-5 nap alatt szoktak kifejlődni, akkor már jól látható levelei vannak és bátran fogyaszthatóak is.         

 

Több, mint kertészkedés 

 

Nincs is annál jobb érzés, amikor a házi kosztot a saját termesztésű zöldségekkel tudod meg ízesíteni. Általában salátákba, levesekbe és szendvicsekbe kerülnek felhasználásra de ugyanúgy tehetjük őket meleg ételekbe.

 

Vannak bizonyos tanulmányok, amik szerint jobb tápanyag értékkel rendelkeznek a mikrozöldek, mint a hagyományos zöldségek de ez attól is függ, hogy milyen ültetőközegben fejlődött ki, viszont az biztos, hogy általában sokkal intenzívebb az ízük. 

 

Egyik nagy előnye ezeknek a zöldségeknek, hogy vegyszermentesek, de emellett arról sem lehet megfeledkezni, hogy a kertészkedés egy olyan tevékenység, amivel jót teszünk a lelki egészségünknek. 

 

Alapvetően a mikrozöldség termesztése nagy odafigyelést igényel, de pont ezért jó kikapcsolódásnak is, hiszen amikor ezzel foglalkozunk akkor ha csak napi pár percre is de kiléphetünk a hétköznapi rohanásból és kicsit lelassulhatunk.




Hogyan kezdj neki?

 

Első lépésként a hozzávalók beszerzése lesz a feladatod, mint például a direkt erre a célra gyártott ültető tálca, a steril, jól szellőző termőközeg (kókusz vagy kenderrost).

 

A téli időszakban a kert helyett a konyha a legalkalmasabb helyszín a mikrozöldek termesztésére, a fontos, hogy elegendő fényhez jussanak, így érdemes őket az ablakba helyezni.

 

A mikrozöldek termesztéséhez speciális magok kellenek, de ezekhez kertészeti üzletekben könnyen hozzá lehet jutni akár különböző ültető csomagok formájában.

 

Különböző félék közül van lehetőséged választani, de a legnépszerűbb a zöldségek és fűszernövények közül a retek, zöldborsó, karalábé, brokkoli, rukkola koriander és bazsalikom, ezeket mind mikro méretben tudod termeszteni.

 

A magokat nevük ellenére nem ültetni kell, hanem rá szórni a nedves kender vagy kókuszrostra egyenletesen.

 

Néhányuk esetében szükséges az előáztatás, így mindenképp nézz utáni mielőtt nekiállnál, hogy adott zöldségnek milyen egyedi igényei vannak.

 

A másik fontos hozzávaló amire szükséged lesz az az idő, hiszen egy minikert rendszeres karbantartása, az ültetés, gondozás és betakarítás időt igényel minden egyes nap.

 

Az öntözést nem szabad túlzásba vinni, viszont azt folyamatosan figyelni kell, hogy ne száradjon ki a talaj.

 

Ha esetleg kiszáradna akkor felülről kell meglocsolni, de érdemesebb a tálcára önteni a vizet onnan úgyis felszívja a termőközeg.

 

Összességében időigényes a mikrozöldek termesztése, azonban, mint olvashattad testileg és lelkileg is csak profitálhatsz belőle!