Blog

Tipikus anyák napi menük különböző kultúrákban

Balázs Lili
2024.04.16 14:49

Az anyák napja világszerte különböző módon kötődik az étkezési szokásokhoz és a kulináris hagyományokhoz. Ebben a cikkben egy kulináris világutazásra invitálunk téged, hogy felfedezzük, milyen tipikus menük kerülnek az asztalra anyák napján különböző kultúrákban. Az olasz raviolitól a japán chirashi sushi-ig, minden konyha rejt valami különlegeset e jeles napon.

 

Tarts velünk, a cikk végén készülünk számodra egy meglepetéssel.

 

 

Anyák napja a világ konyháiban

 

Az anyák napján a világ számos pontján más-más ízekkel és szokásokkal tisztelgünk az édesanyák előtt. Ebben a fejezetben három különböző kultúrát veszünk górcső alá, hogy megmutassuk, hogyan ötvöződik az étkezési hagyomány az anyák napjának ünneplésével.

 

Japán: A tisztelet ízei

 

Japánban az anyák napja gyakran szimbolizálja az egyszerűséget és a finomságot. A hagyományos ajándék itt egy kézzel készített étel, gyakran egy tál "chirashi sushi", ami színes és változatos összetevőkkel készül, mint például friss hal, zöldségek és tojás.

 

Mexikó: Színek és ünneplés

 

Mexikóban az anyák napja nagyobb hangsúlyt kap, mint sok más országban, teljes napos esemény, amelyet gyakran misével és közös énekléssel kezdenek. Az étkezések központi eleme a "mole", egy gazdag, fűszeres szósz, amelyet hagyományosan csirkével tálalnak. A mole elkészítése időigényes folyamat, amely kifejezi az áldozatot és szeretetet, amit az anyák gyakran tanúsítanak.

 

Olaszország: Hagyomány és szeretet tálalva

 

Itália esetében a családi ebéd áll az ünneplés középpontjában. Az anyák napja jellemző fogása a friss, szezonális hozzávalókból készült tészták, mint például a ravioli vagy lasagne, ami a családi összetartozás és a generációk közötti kapcsolat jelképe is lehet. A desszert gyakran tartalmazza a klasszikus tiramisut vagy panna cottát.

 

Furcsa anyák napi szokások a világon

 

Habár az ételek tekintetében nem lelhető fel olyan nagy furcsaság, azonban vannak olyan helyek és kultúrák, ahol az ünnep különös és szokatlan hagyományokhoz kötődik.

 

Franciaország: Az anyák napja díszmedálja

 

Franciaországban az anyák napja hivatalosan is elismerést nyer, különösen a nagycsaládos anyák esetében. A hagyomány szerint azok az anyák, akik több gyermeket neveltek fel, állami kitüntetésben részesülhetnek. Ez a "Médaille de la Famille française" (a francia család érme) díj, amelyet a családok támogatásának és az anyai erőfeszítések elismerésének jelképeként adományoznak.

 

Indonézia: Hari Ibu

 

Indonéziában december 22-én ünneplik az anyák napját. Az ünnep a nők társadalmi szerepvállalásának elismerésével kapcsolódik össze, és gyakran különböző közösségi rendezvények, műhelymunkák és konferenciák formájában ünneplik, ahol a nők jogait és társadalmi helyzetét vitatják meg.

 

Portugália: Dia da Mãe

 

Portugáliában az anyák napja május első vasárnapjára esik. Az ünneplés részeként a családok gyakran misén vesznek részt együtt, majd a templomokban különleges áldást kapnak az anyák.

 

 

Édes ínyencségek akár 70% kedvezménnyel a Teveszeden!

 

Magyarországon habár nincsenek olyan különleges vagy furcsa hagyományok, mint néhány távoli kultúrában, az ünnep mégis bővelkedik szeretetben és odafigyelésben.

 

A Teveszed csapata is csatlakozik az ünnepléshez, számos kedvezményes ajánlattal készültünk, hogy még különlegesebbé tegyük az anyák napi meglepetéseket.

 

Weboldalunkon rengeteg finom édesség közül válogathatsz akár 70%-al olcsóbban, mint az üzletekben, amelyek tökéletes ajándékok lehetnek erre a napra.