Blog

Hogyan tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen vásárlóként?

Szentgyörgyi Noémi
2020.11.15 08:25

Hogyan tehetünk az élelmiszerpazarlás ellen vásárlóként? 

 

Rohanó világunkban sokszor hajlamosak vagyunk elsiklani az olyan dolgok felett, amelyekről azt gondoljuk, hogy közvetlenül nem a mi problémánk. Ilyenek a különböző környezetkárosító tevékenységek is, mint például az ételpazarlás.

 

Sokan egyáltalán nem gondolkodnak el rajta, pedig nagyonis a Mi problémánk, ami ellen csak Mi tudunk tenni és ha nem teszünk, hosszútávon bizony hatalmas károkat okoz a környezetünkben. 

 

Cikkünkben olvashatsz az élelmiszerpazarlás kérdésköréről, illetve arról, hogyan tehetsz Te magad, vásárlóként ellene. 

 

 

Nem is gondolnánk, hogy mennyi élelmiszer kerül naponta a kukába mindössze azért, mert nem figyelünk rá oda tudatosan. 

 

Ráadásul, itt nem csak a lejárt szavatosságú, romlott ételekről van szó, hanem nagy számban olyanokról is, amelyek még fogyaszthatóak, teljesen jó minőségűek. 

 

Az élelmiszerpazarlás pedig nem csak gazdasági szempontokból jelent kiesést, hanem leginkább környezetvédelmi szempontokból rendkívül káros. Ugyanis az élelmiszerek megsemmisítése során keletkezett különféle gázok, káros anyagok nagyban hozzájárulnak a globális felmelegedéshez. 

 

Megdöbbentő, de az egész világon előállított élelmiszereket tekintve évente több mint 1 milliárd tonna ételt dobunk ki a kukába, Magyarországon pedig közel 2 millió tonnát. 

 

Ami pedig még rosszabb hír, hogy ennek jelentős százaléka már azelőtt megsemmisítésre kerül, hogy bekerülnének a boltok polcaira. 

 

 

De mégis hogyan tehetünk vásárlóként mindez ellen?

 

Alapvető dolognak kellene lennie, hogy amikor a heti nagy bevásárlásra kerül a sor, megpróbálunk minél pontosabban kalkulálni a mennyiségekkel és azzal, hogy mi az, amire valóban szükségünk van. 

 

Vásárlásaink során kizárólag olyan termékeket kellene megvásárolnunk, amelyekre valóban szükségünk van és azokból is csak annyit, amennyi ténylegesen el is fogy a háztartásban. 

 

De van itt még valami, amivel sokat segíthetsz. Ma már vannak olyan élelmiszer forgalmazó vállalkozások, amelyek tudatosan tesznek az élelmiszerpazarlás ellen, így ha tőlük vásárolsz, már tettél a Földünkért.

 

Ez a tevékenység sajnos nem jellemző a nagy, multinacionális vállalatokra, sokkal inkább néhány kisebb vállalkozásra. Ilyen például a TEveszed Kft. is.

 

 

Mit tesz a TEveszed az élelmiszerpazarlás ellen? 

 

A TEveszed webáruházában böngészve könnyen észrevehető, hogy rendkívül alacsony, máshol nem fellelhető árakon tudjuk kínálni termékeink többségét. Ez miért lehetséges?

 

A TEveszednek már a kezdetektől az az egyik legfőbb célkitűzése, hogy hatékonyan tegyen a felesleges ételpazarlás ellen, így tevékenységének központi eleme az ételmentés.

 

Ennek az a lényege, hogy részben közeli lejáratú termékeket forgalmaz a Teveszed, olyanokat amelyeket a nagy élelmiszerláncok már nem vásárolnának meg a szavatossági idő rövidsége miatt.

 

Így ezek a termékek leselejtezésre, megsemmisítésre kerülnének, annak ellenére, hogy minőségüket és fogyaszthatóságuk tökéletes.

 

Tehát az ilyen áruk „megmentésével” tesz a TEveszed a pazarlás ellen, a környezetünkért, bolygónkért. 

 

Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy  az elmúlt 13 évben éves átlagban minimum 100 tonna olyan élelmiszert értékesítettünk saját üzletünkben és a viszonteladóinknak továbbítva, amelyek közeli szavatosságúak voltak. Ezeket a termékeket megvásárolva nem csak rengeteget spórolhatsz, hanem Te magad is tehetsz az ételpazarlás ellen.

 

Mindemellett pedig még egy előnye, hogy a TEveszed házhozszállítást is vállal, így kényelmesen, otthonról intézheted el a bevásárlást.

 

Ha felkeltette érdeklődésed a Teveszed webáruháza és szeretnél rendkívül kedvező, egyedi áron vásárolni, akkor kattints ide és látogass el hozzánk bizalommal.