Blog

A Milka sztori

Szentgyörgyi Noémi
2021.03.20 09:16

A lila tehénről és a tejcsokoládéról, a legtöbben azonnal az isteni Milka tejcsokoládéra asszociálunk. Kétségtelenül az egyik legrégebb óta piacon lévő csokoládégyártó, ami ráadásul egy tökéletesen felépített brand-el büszkélkedik. Így természetesen nem csak hazánkban, de világszinten is a legismertebb és legelismertebb márkák közé tartozik.   

 

De vajon honnan indultak, hogyan váltak ilyen sikeressé, és hogy lehet az, hogy bármerre is jársz, szinte bárhol találhatsz Milka csokit? Cikkünkben ezúttal ezeket a kérdéseket válaszoljuk meg olvasóink számára.




A Milka története igencsak régre nyúlik vissza, ugyanis még 1825-ben kezdődött minden. Philippe Suchard svájci cukrász nevéhez köthető az indulás, amikor is Neuenburgban megnyitotta első cukrászdáját, ahol finom kézműves csokoládéjával keltette fel a vásárlók figyelmét. 

 

A csokoládé hamar sikert is aratott, így gépesítés és vízenergia felhasználás céljából vízpartra telepítette át műhelyét, ahol már klasszisokkal több csokoládét sikerült előállítani, majd értékesíteni is.

 

Philippe egyértelműen megalapozta családja számára a leendő Milka sikerét, a későbbiekben a családi üzletet azonban Carl Russ-Suchard vitte tovább. Csak az 1890-es években készült el - az akkor már tejjel készült - első Milka csokoládé, melyet 1901-ben hoztak végül forgalomba. 

 

A Milka név egészen egyszerűen a “Milch” és a “Kakao” szavak kombinációjából született meg, ami már az első táblás tejcsokoládéjukon is szerepelt. 

 

Érdekesség, hogy már a legelső verzió is lila csomagolással készült, alpesi háttér szerepelt rajta, illetve a híres tehén is, azonban akkor még fekete-fehér színben.

 

A kizárólag alpesi tejből készült tejcsokoládé olyannyira népszerűvé vált, hogy 1913-ban Lörrach-ban már 18-szor nagyobb mennyiségű csokit értékesítettek, mint a gyártás kezdeti éveiben. Ezt követően a Milka rendkívül gyors ütemben terjeszkedni kezdett és 1-2 évtizeddel később már a világ számos országában megtalálható volt.



A fekete-fehér tehén végül 1972-ben változott lilára egy reklámügynökségnek köszönhetően. 

 

Ami pedig még érdekesebb, hogy a Milkán látható lila tehén ötletének megszületésében, illetve a grafikai munkában egy magyar reklámgrafikus, Szabó Sándor is jelentős szerepet töltött be. 

 

A szimbólum 1990 óta változatlan formában látható a Milka csomagolásokon, ami  a mai napig kétségtelenül népszerűvé és könnyen felismerhetővé teszi a Milka csokoládékat. 

 

A márka népszerűségét egy megmosolyogtató történet szintén jelzi, miszerint az 1990-es években egy bajorországi rajzverseny során a gyerekeket arra kérték, hogy színezzenek ki egy tehenet, majd a több ezer rajzból, minden harmadikon lila színű tehén szerepelt. 

 

A Milka Magyarországon

 

Míg a Milka termékei egyes európai országokba csak később jutottak el, Magyarországon már 1991-től kaphatóak a mennyei Milka termékek. A Milka már sok-sok üzemmel büszkélkedett, amikor 2014-ben hazánkban is megkezdődött a Milka-gyártás Székesfehérváron. 

 

Sőt mi több, napjainkig ez a gyár látja el Európa országait többféle Milka csokoládéval is, például a Milka Waves-el.

 

A Milka korábban a Kraft Foods tulajdonában volt, azonban ma már a Mondélez csokoládémárkája. A Milka napjainkban is számos gyárral rendelkezik Európába országaiban, és ma is töretlenül őrzi azt a kiváló minőséget és népszerűséget, amit több mint száz év alatt épített fel magának. 

 

Milka a Teveszeden

 

Nálunk a Teveszednél, minőségi márkák sokasága fordul meg nap mint nap, hiszen számunkra a legfontosabb, a vásárlóink igényeinek maximális kielégítése. Többek között ilyen népszerű és kiváló minőségű márka a Milka is, melynek termékei rendszeresen megtalálhatóak webshopunkon. 

 

Ha Te is szeretnél igazán kedvező áron, nagy márkák minőségi termékeihez hozzájutni online, akkor kattints ide és látogass el a Teveszed webshopjára bizalommal.