Blog

CSR, avagy társadalmi felelősségvállalás Teveszed módra

Szentgyörgyi Noémi
2021.02.20 08:05

CSR, avagy társadalmi felelősségvállalás Teveszed módra



Napjainkban egyre fontosabb céllá válik a fenntartható jövő megteremtése, amihez ma már nem csak az államnak vagy külön-külön az egyéneknek kell hozzájárulnia, hanem a vállalatoknak is, hiszen mindannyiunk közös érdeke ez. 

 

A multik és nagyvállalatok világában ma már kulcsfontosságú, szinte elvárt a társadalmi és környezetvédelmi problémák kezelésére irányuló aktivitás. A kisebb cégnél ez még nem igazán jellemző, de szerencsére vannak már köztük is felelős vállalkozások.

 

És hogy miként kötődik a Teveszed mindehhez? Cikkünkben ezúttal erről olvashattok!






De mi is az a CSR?

 

A CSR, vagyis Corporate Social Responsibility magyarul Vállalati Társadalmi Felelősségvállalást jelent. Sok definícióval találkozhatunk, ugyanis jelentése igencsak sokrétű.

 

Lényege, hogy egy vállalat vagy vállalkozás, attól függetlenül, hogy profitorientáltan működik, figyelembe veszi és beépíti tevékenységébe a különböző társadalmi és környezeti szempontokat. 

 

Ezáltal értéket teremtenek, bízva abban, hogy a felelősségvállalás és a  fenntarthatóság irányába mutató tevékenységeik hosszú távon megtérülnek. 

 

A CSR eszköztára rendkívül széles, fontos eleme például a környezetvédelem, a szociális érzékenység, az etikus magatartás, a dolgozók számára biztosított megfelelő munkakörülmények, de például része az adományozás, hátrányos helyzetűek támogatása vagy éppen az esélyegyenlőség.  

 

Míg a multik akár külön osztályt is létesítenek ezen tevékenységek és célok megvalósítása érdekében, addig sokszor hallhatjuk kis- vagy középvállalatok vezetőitől azt, hogy ez bizony nem éri meg nekik, a társadalmi felelősségvállalás nem fér bele a költségvetésbe. 

 

Ugyanakkor ha jobban belegondolunk, az említett tevékenységek mind-mind a közös érdekeinket szolgálják, a jövőnket építik. 

 

Napjainkban pedig nagyobb szükség van erre, mint bármi másra, tehát a vállalatok társadalomra és környezetvédelemre irányuló tevékenységei ma már nélkülözhetetlenek. Éppen ezért tartozik azon kivételek közé a Teveszed is, akik kisebb vállalkozásként is előtérbe helyezik ezeket a szempontokat. 

 

 

Mint azt már említettük, a társadalmi felelősségvállalás egyik központi eleme a környezetvédelem is. Legyen szó egy egészen kicsi cégről, vagy egy nagy multiról, manapság elengedhetetlenek a környezeti terhelés csökkentése érdekében megtett lépések. 

 

Többek között, jelentheti ez például a nejlonok vagy papírok használatának csökkentését, energiatakarékosságra való törekvést, egy-egy környezetvédelmi akcióban való részvételt, támogatást, a káros kibocsátások csökkentését, környezetvédelmi szempontokat figyelembe vevő beszerzést, értékesítést, de lényegében bármit, ami a környezet védelmére irányul. 

 

Hogyan vesz részt mindebben a Teveszed?

 

A Teveszed természetesen adományozásban is vett már részt, többek között hátrányos helyzetű gyerekek számára küldött hasznos ajándékokkal, “cipősdobozokkal”. 

 

Ugyanakkor, a társadalmi és környezeti felelősségvállalásra irányuló tevékenységének középpontjában az élelmiszerpazarlás csökkentése áll.



Ugyanis, a világon évente több mint 1 milliárd tonna élelmiszert dobunk ki a kukába, ez a szám Magyarországon pedig közel 2 millió tonna. Tehát hatalmas számokról beszélhetünk, ez ellen pedig tennünk kell.

 

Talán nem is gondolnád, de az élelmiszerek megsemmisítése során keletkezett káros anyagok nagy mértékben hozzájárulnak a globális felmelegedéshez.

 

Éppen ezért tesz mindez ellen a Teveszed, tevékenysége középpontjában már a kezdetektől fogva az ételmentés áll.  És hogy ez mit is takar?

 

Termékkínálatunk egy jelentős részét közeli lejáratú termékek teszik ki, ami nem jelent mást, minthogy olyan termékeket veszünk meg, majd értékesítünk, melyeket a multik már nem vásárolnak meg a gyártóktól, a szavatossági idő rövidsége miatt. Pedig ezek a termékek még teljesen jó minőségűek és fogyaszthatóak.

 

Így, az ilyen áruk „megmentésével” teszünk Mi az ételpazarlás ellen, a környezetünkért, a jövőnkért. 

 

A Teveszed az elmúlt 13 évben, éves átlagban minimum 100 tonna olyan élelmiszert értékesített saját üzletében és viszonteladóknak továbbítva, amelyek közeli szavatosságúak voltak.

 

Ha felkeltette érdeklődésed a Teveszed webáruháza és szeretnél rendkívül kedvező, egyedi áron vásárolni, akkor kattints ide és látogass el hozzánk bizalommal.