Blog

Töltsd fel vitaminraktáraidat a Teveszeddel!

2021.04.21 08:22

 



Bár a rendszeres és megfelelő mennyiségű vitaminbevitelre minden egyes nap kiemelt figyelmet kellene fordítanunk, mégis egyes időszakokban fontosabb, mint bármikor máskor. 

 

A napsütéses jó idő beköszöntével, általában együtt jár az úgynevezett tavaszi fáradtság is, ami leginkább a téli hónapok okozta vitaminszint csökkenésre vezethető vissza. 

 

Így ebben az időszakban kiemelten fontos a vitaminpótlás, az “energiaraktáraink” feltöltése. Cikkünkben ezúttal megmutatjuk, hogy melyek azok a vitaminok, amelyek pótlása kulcsfontosságú ebben az évszakban. 



A napjainkban fennálló vírushelyzet még inkább súlyosbítja ezt az időszakot, hiszen nagyon sok időt töltünk otthon ülve, rengetegen dolgoznak home office-ban vagy tanulnak online.  

 

Nem beszélve arról, hogy mindezzel sok esetben együtt jár a rendszertelen vagy egészségtelen étkezés és a mozgáshiány is, ami kifejezetten negatívan hat az egészségünkre.

 

A különböző vitaminok nemcsak szervezetünk egyensúlyáért, immunrendszerünk megfelelő működéséért, de csontjaink erősségéért, sejtjeink regenerálódásáért, érzékszerveink egészségéért, idegrendszerünk védelméért és persze jó közérzetünkért is felelősek. 

 

Vannak vitaminok, amelyek alapvetően termelődnek és raktározódnak a szervezetünkben, így csak hosszú idő elteltével jelentkeznek a hiányukat jelző tünetek. Azonban a legtöbb vitamint csak a megfelelő ételek fogyasztásával, illetve vitamin készítményekkel vihetjük be, így biztosíthatjuk a szükséges mennyiséget szervezetünk számára.

 

Nálunk a Teveszednél, a Damona termékcsalád biztosítja a széles vitamin kínálatunkat, amelyben a család minden tagja megtalálja a saját szervezete számára szükséges vitamint. Damona vitaminjaink maximálisan garantálják a magas minőséget, mellesleg minden életkorban támogatást nyújtanak a szervezet számára.

 

Jellemzően a C-vitamin az, aminek rendszeres bevitelére többnyire odafigyelünk, azonban a többi - mondhatni ugyanolyan fontos - vitaminra  nem fordítunk elegendő figyelmet. Ilyenek például a B-, D- és K- vitaminok, a kalcium, a magnézium, a vas és a cink is.

 

C-vitamin

 

Az oly sokak számára mindennapossá vált C-vitamint a saját szervezetünk nem tudja előállítani, ezért fontos a bevitele. Főként immunerősítő hatásáról ismerjük, illetve arról, hogy a fertőzések, betegségek kezelésében és megelőzésében nagy szerepet játszik. 

 

Azonban ennél sokkal több jótékony hatása van, például a kollagén szintézisért is felelős, tehát a bőrünk, hajunk és ízületeink megóvásában is fontos szerepe van. Emellett a vas felszívódását is nagy mértékben segíti, így vashiány esetén, a vas mellett érdemes a megfelelő mennyiségű C-vitamin bevitelre is odafigyelni. 

 

D-vitamin

 

A szervezetünk D-vitamin szükségletéhez képest, nagyon kevés az a mennyiség, amely az élelmiszerekből felvehető. Napsugárzás hatására a szervezetünk persze saját maga is képes előállítani D-vitamint, ugyanakkor, ha nem töltünk elegendő időt a napon, akkor máris elengedhetetlenné válik a bevitele. 

 

Egyik legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, ugyanis segíti a kalcium felszívódását, sőt D-vitamin hiányában nem is képes megfelelően beépülni a csontozatba. Gyermekeknél kiemelten fontos szerepe van a D-vitaminnak, ugyanis kulcsfontosságú szerepet játszik a csontok és fogak egészséges fejlődésében.

 

B-vitamin


A B12-vitamint leszámítva, az összes B-vitamin nagyon gyorsan kiürül a szervezetünkből, így pótlásukra nagy hangsúlyt szükséges fektetni. 

 

Miután napjainkban a legtöbbünket rengeteg stressz éri, így az egyik legfontosabb fajtája a B1- és B6-vitamin, melyek kiemelt szerepet játszanak a fáradékonyság és a stressz leküzdésében. 

 

A B6-vitamin védi a szív egészségét, csökkenti az ödémák kialakulásának lehetőségét és stabilizálja a nők hormonszintjét. Emellett jelentős hatással van az idegrendszerre is. Hiánya esetén felléphet étvágytalanság, hányinger, hasmenés, bőrelváltozások, álmatlanság, de akár görcsrohamok formájában is jelentkezhet. 

 

K-vitamin

 

A szervezet egy kis mennyiségű K-vitamint képes önmaga is előállítani, azonban célzott, rendszeres bevitele igencsak fontos. Míg a K1-vitamin nagyobb, addig a K2-vitamin csak kisebb mennyiségben fordul elő az élelmiszerekben.  

 

A K-vitaminnak, azon belül is leginkább a K2-vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van a csontanyagcserében. Ezen felül a véralvadásban is nagy szerepet játszik, ha nem elegendő a K-vitamin bevitel, akkor egy-egy sérülés során nagyon erős vérzés alakulhat ki. 

 

Cink

 

Mint ahogy más nyomelemekre is, cinkre is nagy szüksége van a szervezetnek. Nagy szerepet tölt be az anyagcsere folyamatokba és segíti az enzimrendszerek működését is.

 

Ezen felül még sok más jótékony hatással rendelkezik, többek között védelmet nyújt a fertőzések, gyulladások ellen, elősegíti a sebek és bőrproblémák gyógyulását, de részt vesz a haj és a fejbőr egészségének megőrzésében is. 

 

Emellett szabályozza a vércukorszintet, illetve nagymértékben hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez is. 

 

Kalcium 

 

A kalcium az emberi szervezetben a legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag, amely lényegében a csontok és a fogak építőanyaga.

 

Fontos szerepet játszik a véralvadásban, segíti az idegrendszerben az ingerületek közvetítését, a szívizom és a csontváz izmainak egészséges működését, összehúzódását. 

 

Emellett enyhíti az allergiás tüneteket, megelőzi és csökkenti az ingerlékenységet, a figyelemzavart és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét is jelentősen mérsékli.

 

Magnézium

 

A magnézium a szervezet számára létfontosságú ásványi anyag. Hozzájárul az izmok és az idegek megfelelő működéséhez, részt vesz a vérnyomás szabályozásában, az emésztés segítésében és az immunrendszer erősítésében. 

 

Emellett szabályozza a koleszterinszintet, illetve hozzájárul a csontok és a fogak egészségének fenntartásához. Szervezetünk maga nem képes a magnézium előállítására, éppen emiatt különösen fontos a rendszeres bevitele. 



A Teveszed webshopján rendelkezésre álló Damona vitaminok között, a fentiekben felsorolt vitaminok mindegyikét megtalálhatod kedvezményes áron. 

 

Mindemellett egy felnőttek számára elérhető komplex Damona multivitamint is figyelmedbe ajánlunk, ami B1-, B2-, B3- ,B6- és B12-vitamint, Folsavat, C-vitamint és E-vitamint is tartalmaz. 

 

Ha szeretnéd biztosítani a megfelelő vitaminbevitelt, illetve szeretnél kedvezményes áron Damona vitaminokhoz jutni, akkor kattints ide és látogass el a Teveszed webshopjára bizalommal.