Blog

A világ vezető tésztagyártója - a Barilla története a kezdetektől napjainkig

Szentgyörgyi Noémi
2021.04.12 16:43

A Barilla márkát akár Olaszország egyik szimbólumaként is tekinthetjük, de tagadhatatlan “A világ legnagyobb tésztagyártója” megnevezés. A Barilla megbízhatóságával, minőségi termékeivel és folyamatos innovációs képességével, olyan népszerűségre tett szert globális szinten, hogy alig vannak néhányan, akik ne ismernék a márkát. 

 

De hol is kezdődött minden, hogyan váltak ilyen sikeressé, és hogy lehet az, hogy bármerre is jársz, szinte bárhol találhatsz Barilla termékeket? Cikkünkben ezúttal ezekre a kérdésekre adunk választ olvasóink számára.




A Barilla márka története rendkívül hosszú múltra tekint vissza, ugyanis egészen 1877-ig kell visszarepülnünk az időben, amikor is Pietro Barilla megnyitja első üzletét Pármában, ahol leginkább kenyeret és tésztát értékesít.

 

Már a kezdetekben is hatalmas szenvedéllyel dolgoztak a Barilla termékeken, ami a mai napig sem hagyott alább. A Barilla sikere már eleinte is vitathatatlan volt, a fejlődést az is bizonyítja, hogy 1910-ben már az első tésztagyáruk is megépült, megközelítőleg 80 dolgozóval, akik már akkor napi 8 tonna tésztát és 2 tonna kenyeret állítottak elő. Ekkor pedig a Barilla már Riccardo és Gualtiero, vagyis az örökösök kezében van.

 

1936-ban Riccardo fiának, az ifjabbik Pietro Barilla-nak köszönhetően, a Barilla magas fokú innovációs képessége ismét megmutatkozott. Mind a kereskedelmi hálózat fejlesztése, mind a tészta gyártási folyamataiban való technológiai újítások bizonyítják az újabb előrelépést.

 

Nem beszélve arról, hogy már ekkor is nagy figyelmet fordítottak a Barilla tészták összetevőire, folyamatosan törekedtek a minél egészségesebb és minél minőségibb termékek előállítására.

 

Ricardo fiai, Pietro és Gianni, 1947-ben veszik át a Barilla irányítását, amely lépés ismét erőteljes növekedést eredményezett. Mind a kereskedelem, marketing és élelmiszer-biztonság, mind a termelés és a technológia területén erőteljes fejlődést mutat a Barilla.

 

Az 1960-as években a Barilla ismét szintet lép, újabb gyárakkal bővül Olaszországban. Rubbiano-ban többek között megkezdődik a csomagolt termékeinek gyártása, a Pedrignano-ban épült gyár, pedig akkor a világ legnagyobb tésztaüzemének számított.

 

Bár a 70’-es években a Barilla, a Grace vállalat irányítása alá kerül, 1979-ben Pietro Barilla-nak sikerült visszaszereznie a céget, ami azóta is az olasz család tulajdonában van. Pietro halála után a 90’-es években fiai, Guido, Paolo és Luca vették át a vezetést és a Barilla, a mai napig az ő kezükben van. 

 

Az örökösöknek köszönhetően a Barilla jelentős terjeszkedésbe kezdett a nemzetközi piacokon, többek között tulajdonába került Görögország és Törökország piacvezető tészta márkája is, a Misko és a Filiz. Emellett tagadhatatlanul fontos előrelépés volt az első amerikai Barilla gyár felépítése Ames-ben, majd a 2000-es évek elején egy újabb, Avon-ban. 

 

Az évek során sok-sok márkával kötött együttműködést globálisan és megannyi márka került a tulajdonába. A Barilla-hoz tartoznak például a Wasa, a Pavesi és a Voiello márkák is. 

 

2012-ben megépült az első Barilla szósz üzem is Olaszországban, a szószok piacán innentől szintén kiemelkedő szerepe van. 2014-től elindultak a gluténmentes vonalon, a Barilla ettől az évtől már gluténmentes tésztákkal is jelen van az egész világon. Emellett nem sokkal később, a teljes kiőrlésű és bio termékek is előtérbe kerülnek.  

A Barilla márka napjainkban

 

A Barilla globális vezető szerepe ma már vitathatatlan a tészták piacán, egyértelműen a világ első számú tésztagyártója. 

 

Európában a tésztaszószok piacán is az első hellyel büszkélkedhet, Olaszországban pedig amellett, hogy természetesen vezető tészta márka, a pékáru termékek területén is hasonlóan teljesít. Napjainkban az egész világon megannyi gyárral rendelkezik, emellett már a világ több mint 100 országába exportálja termékeit. 

 

A Barilla termékek magas minősége tehát máig megkérdőjelezhetetlen, de a minőség mellett óriási hangsúlyt fektet az egészségközpontúságra, a megbízhatóságra, a fenntarthatóságra, a környezettudatosságra és a folyamatos innovációra egyaránt.  

 

Barilla a Teveszeden

 

A Teveszednél minőségi márkák sokasága fordul meg nap mint nap, hiszen számunkra a legfontosabb, hogy vásárlóink igényeit maximálisan kielégítsük. Többek között ilyen népszerű és kiváló minőségű márka a Barilla is, melynek termékei rendszeresen megtalálhatóak webshopunkon. 


Ha Te is szeretnél igazán kedvező áron, nagy márkák minőségi termékeihez hozzájutni online, akkor kattints ide és látogass el a Teveszed webshopjára bizalommal.