Blog

Győri Édes keksz, Vaníliás karika vagy Negro? - Íme a Győri Keksz története!

2021.07.29 09:55

Nem sok nevesebb és ikonikusabb keksz gyártót ismerünk Magyarországon, mint a Győri Keksz. Története hosszú-hosszú évtizedekre nyúlik vissza, mely során a Győri Keksz számos átalakuláson, tulajdonosváltáson, megannyi megpróbáltatáson ment keresztül. Azonban az a minőség és azok a fantasztikus ízek, amelyeket megszokhattunk termékeitől, kétségtelenül megmaradtak máig olyannak, mint amilyenek annak idején voltak. 

 

Cikkünkben ezúttal a Győri Keksz történetébe nyújtunk betekintést, egészen a kezdetektől, napjainkig. 



A hazánkban vitathatatlanul népszerű márka nem csak itthon, de nemzetközileg is kivívta magának az elismertséget az évek során, ami nem meglepő, hiszen olyan finomságokat köszönhetünk a Győri Keksznek mint az Albert Keksz, a Győri Édes, a Pilóta keksz, a Dörmi, a Vaníliás Karika, a Balaton szelet vagy a Negro.

 

De kezdjük a legelején.. Honnan is indult a Győri Keksz?

 

A kezdetek megismeréséhez egészen 1880-ig kell visszamennünk az időben, ugyanis ekkor állították üzembe a Győri Keksz gyárának elődjét, az ország első kekszgyárát, melyet Bach Hermann győrszigeti gőzmalmából alakították át. A gyár az 1890-es években Koestlin Lajos tulajdonába került, aki ekkor települt át bregenzi kekszgyárának összes berendezésével Magyarországra.

 

A Győri Keksz gyárának elődje Koestlin keze alatt vált igazán sikeressé, ugyanis közel ötven vele együtt áttelepült szakemberrel kezdte meg a működést, majd az 1910-es években már ezer embernek tudott munkát biztosítani. Ekkor kekszeket, kétszersülteket, ostyát és mézeskalácsot készítettek.

 

Bár ebben az időben még nem nevezték Győri Keksznek, már ekkor is rendkívül népszerűek voltak a gyár termékei. Az első világháború idején sikeresen kiszolgálta a lakosság megnövekedett igényeit és az úgynevezett “katonai kétszersültek” gyártásának köszönhetően a hadsereg ellátásában is nagy szerepet játszott. Koestlin termékei ezekben az években váltak egész Közép-Európában keresetté és közkedveltté.

 

A legrégebbi sikerterméke az Albert Keksz, mely nem csak anno, de a mai napig létező és igen népszerű terméke a Győri Keksznek. Ennek gyártását még 1912-ben kezdték meg és nevét feltehetően a brit Viktória királynő férje, Albert herceg után kapta.

 

Az 1920-as években már cukorkákkal és csokoládéval is bővült a gyár termékpalettája, a következő évtizedben pedig a sok-sok nehézség ellenére is megtartotta pozícióját és széles termékkínálatát. A második világháború idején hadiüzemként funkcionált, így ismét csak kétszersültet, ostyát és kekszet gyártottak. 

 

A második világháborút követően államosították a vállalatot, majd több évtizeden keresztül a szocialista édesipar egyik piacvezető gyáraként működött, ekkor már Győri Keksz és Ostyagyár néven. Ezekben az években folyamatos fejlődésen ment keresztül a Győri Keksz és Ostyagyár, a 80’-as években kekszgyártó és ostyagyártó üzemmel, majd 1990-ben cukorkagyártó részleggel egészült ki. 

 

A Győri Keksz gyárát elsőként privatizálták az édesipari gyárak közül 1991-ben, ekkor a brit United Biscuits vásárolta meg. Ezt követően 2000-ben érte újabb tulajdonosváltás a Győri Keksz Kft.-t, ugyanis a Danone felvásárolta, akiket végül csak a közfelháborodás állított meg abban, hogy bezárják a gyárat. 

2007-ben a Kraft Foods tulajdonába került a Győri Keksz és ekkortól már egyre több termék gyártását helyezték át más országokba. A Kraft Foods átalakulásának következtében, 2012-től végül a Mondelez International a Győri Keksz tulajdonosa.

 

A Győri Keksz napjainkban

 

Az évtizedek során bekövetkezett tulajdonosváltásoktól, a termékek gyártásának külföldre helyezésétől és az egyéb akadályoktól függetlenül, a Győri Keksz termékek a mai napig garantálják azt a minőséget és ízvilágot, amit a kezdetekben kínált. 

 

Közkedvelt termékei, mint a Negro, a Vaníliás karika, az Albert keksz vagy a Győri Édes kekszek, a mai napig elérhetőek a boltok polcain.

 

A Győri Keksz továbbra is törekszik a fejlődésre, így többek között már gluténmentes és hozzáadott cukor nélküli termékekkel is rendelkezésre állnak, a fogyasztói igények teljes kielégítésének érdekében. Ezt bizonyítja például az is, hogy a Győri Édes az első olyan keksz Magyarországon, amely 100%-ban természetes eredetű összetevők felhasználásával készül.

 

Győri Keksz a Teveszeden

 

A Teveszednél minőségi márkák sokasága fordul meg nap mint nap, hiszen számunkra a legfontosabb, hogy vásárlóink igényeit maximálisan kielégítsük. Többek között ilyen népszerű és kiváló minőségű márka a Győri Keksz is, melynek termékei rendszeresen megtalálhatóak webshopunkon. 


Ha Te is szeretnél igazán kedvező áron, nagy márkák minőségi termékeihez hozzájutni online, akkor kattints ide és látogass el a Teveszed webshopjára bizalommal.