Blog

Tradíció, természet és friss, gazdag ízek - A Dilmah teák eredetének története

Szentgyörgyi Noémi
2021.09.01 08:53

Tradíció, természet és friss, gazdag ízek - A Dilmah teák eredetének története




Talán nem is gondolnád, de a teázás hagyománya már ötezer éves múltra tekint vissza, így nem meglepő, hogy a tea máig a legtöbbet fogyasztott ital, a vizet követően. A teakészítés gyökereihez, a tradicionális módszerekhez kevesen maradtak hűek napjaink nagy gyártói közül, azonban még ma is akad egy-egy kivétel. Ilyen kivételt jelent a világ egyik piacvezető tea márkája is, ami nem más, mint a Dilmah. 

 

Cikkünkben ezúttal a Dilmah teák történetébe, sikereibe, illetve napjainkig bejárt életútjába nyújtunk egy kis betekintést. 




Mára a teakeverékek rengeteg különböző gyógynövényből készülhetnek, illetve sokféle ízzel, színnel, illattal és erősséggel rendelkezhetnek. 

 

De honnan is indul a tea története?

 

A tea eredete nagyjából ötezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Shen Nung kínai uralkodó felfedezi a tea egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Létezik olyan legenda is, amely szerint a tea felfedezése Buddhához köthető, azonban az elsőként említett feltevés jóval elterjedtebb.

 

A történet szerint eleinte gyógyszerként alkalmazták, kizárólag orvosi javallatra fogyasztották, idővel pedig általánossá vált a hétköznapi teafogyasztás is. A tea ekkor vált Kína második legfontosabb exportcikkévé a selyem mellett, amely értéket igyekeztek az ország határain belül tartani, de egy idő után képtelenséggé vált, hogy megakadályozzák az elterjedését. 

 

A világ egyre több táján jelentek meg a tea ültetvények, persze ahol az éghajlat azt engedte. Azokat az országokat, amelyek még a kezdetekkor honosították a teaültetvényeket, ma tradicionális teatermesztő országokként tartjuk számon. Többek között Srí Lanka is ezen országok körébe tartozik, ahol olyan fontos hagyománnyá vált a teatermesztés és fogyasztás, hogy egyes szakértők szerint, a legfinomabb teák Srí Lankáról származnak.

 

Srí Lankán - amit egykor Ceylon-nak neveztek - egy James Taylor nevezetű ültetvényes kezdett el tea termesztéssel foglalkozni elsőként, még 1869-ben. Több mint egy évszázaddal később, 1988-ban, mikor már elhalványulni látszottak az eredeti módszerek és hagyományok, Merill J. Fernando megalkotja a Srí Lanka-i Dilmah tea márkát. 

 

Elsődleges célja és küldetése a profit helyett az volt, hogy a Dilmah teákkal visszatérjenek egészen a gyökerekhez és olyan valódi teát kínáljanak a fogyasztóknak, amilyet már hosszú idő óta nem kaphattak a modern világunk nagy gyártóitól. Ez pedig nem jelent mást, minthogy ízekben kiemelkedően gazdag, friss tea fogyasztására szerette volna megteremteni a lehetőséget, azáltal, hogy tiszta eredetű, minőségi teát kínál, amely a Dilmah márkanevet kapta.



És hogy mitől olyan különleges a Dilmah?

 

A Dilmah teákkal valójában visszatért a piacra a minőségi tea fogalma, hiszen a Dilmah készítmények csak és kizárólag tradícionális ceyloni teát tartalmaznak, ráadásul nem kevert, szigorúan kézzel szüretelt, frissen szedett és csomagolt teát kínálnak. A Dilmah teák ezen felül még azért is különlegesek, mert a termelő országban, Srí Lankán szüretelik, dolgozzák fel, emellett itt is csomagolják, ami igazi ritkaság. Mindemellett érdekesség még, hogy a Dilmah márka tulajdonosai, maguk a termelők. 

 

A Dilmah üzemben ráadásul hétről hétre, közel tízezer temintát kóstolnak a legkiválóbb ízek megtalálása érdekében, sőt, maga a tulajdonos is személyesen részt vesz ezekben a folyamatokban. 

 

A Dilmah teák készítésének folyamatai során tehát elsődleges szempont a hibátlan minőség, a frissesség, a természetes, eredeti ízek megtartása, majd átadása a fogyasztóknak. Nem véletlen, hogy rengeteg szakértő vélekedik úgy, hogy a Srí Lankáról származó teák a világ legfinomabb teái. 

 

A Dilmah márka napjainkban

 

A Dilmah márka a kezdetektől egészen napjainkig képviseli azokat az elveket és értékeket, melyek szerint etikus márkaként, társadalmi felelősséget vállalva, kizárólag friss és kiváló minőségű termékeket forgalmaznak. 

 

Mindemellett a Dilmah tea mára a gasztronómiában is forradalmasította a teafogyasztás szerepét, ugyanis nemzetközileg elismert szakemberekkel karöltve új, kreatív ízkombinációkat alkotott. A Dilmah márkának köszönhetően megannyi tea alapú étel, teához párosított ételsor, illetve tea alapú ital látott napvilágot az utóbbi években, ezzel is ápolva és népszerűsítve a teafogyasztás hagyományait.

 

Dilmah a Teveszeden

 

A Teveszednél minőségi márkák sokasága fordul meg nap mint nap, hiszen számunkra a legfontosabb, hogy vásárlóink igényeit maximálisan kielégítsük. Többek között ilyen népszerű és kiváló minőségű márka a Dilmah is, melynek termékei rendszeresen megtalálhatóak webshopunkon. 

 

Ha Te is szeretnél igazán kedvező áron, nagy márkák minőségi termékeihez hozzájutni online, akkor kattints ide és látogass el a Teveszed webshopjára bizalommal.