Blog

Háromszög és csokoládé? - A több mint száz éves Toblerone titka

Szentgyörgyi Noémi
2021.09.21 09:03

Háromszög és csokoládé? - A több mint száz éves Toblerone titka



Létezik egy csokoládé márka, amiről elmondhatjuk, hogy kiemelkedik a piacon jelen lévő összes többi márka közül. A háromszög forma és a csokoládé kombinációt említve már ki is találhatjuk, hogy nem másról van szó, mint a Toblerone csokoládéról. Világszerte rengeteg ember kedvence a Toblerone, hiszen különleges, egyedülálló ízeivel és megjelenésével, illetve több mint száz éves múltjával erősen kitűnik a csoki márkák sorából. 

 

Cikkünkben ezúttal arra keresünk választ, hogy mi is a Toblerone csokoládé sikerének titka, illetve megmutatjuk, hogy milyen utat járt be a márka napjainkig.





A kezdetek

Hihetetlen, de a svájci Toblerone márka története több mint száz évre nyúlik vissza. Egészen 1867-ig kell visszarepülnünk az időben a kezdetek megismeréséhez, ugyanis Jean Tobler ekkor nyitotta meg csokoládé üzletét Bernben. 

 

Eleinte más gyártók, különböző csokoládé márkák termékeit értékesítette cukrászdájában, azonban hamar felismerte a csokoládéban rejlő lehetőségeket, illetve a növekvő keresletet, így arra az elhatározásra jutott, hogy saját csokoládéüzemet hoz létre.

 

1899-ben az álomból valóság lett, ekkor nyitották meg első saját üzemüket és kezdtek bele a gyártásba. Nem sokkal később Jean Tobler átadta a vezetést fiának, Theodor Toblernek, aki unokatestvérével együtt megalkotott egy teljesen új csokoládét, amit a lehető legnagyobb precizitással tökéletesítettek mindaddig, míg 1908-ban meg nem született a ma már világhírű édességként ismert Toblerone csokoládé receptje. 

 

A Toblerone márkanév első felét természetesen a Tobler családnév alkotja, második fele pedig a “torrone”, vagyis “mézes-mandulás nugát” olasz kifejezésből ered. Csokoládéjukat már igen korán hatalmas siker övezte, így 1909-ben levédették a márkát. 

 

Bár magában a csokoládé receptben nem történt változás, 1920-ban a csomagolás némi változáson ment keresztül, a sas helyét először a medve alakja vette át, ami Bern városának egyik jelképe is egyben. Később a sas alak ismét visszatért, hiszen a svájci hatóságok betiltották Bern jelképeinek termékeken való felhasználását. 

 

1969-ben piacra dobták az étcsokoládés Toblerone csokoládét,  majd nem sokkal később a fogyasztók nagy örömére megjelent a fehércsokoládés változat is. A következő nagy lépés a Toblerone minik megjelenése volt 1995-ben, ezt követte a kék-fehér csomagolású Toblerone, majd a Toblerone-praliné, 2007-ben pedig a diós, mazsolás Toblerone, melyek újabb sikereket arattak. 



Egyedülálló megjelenés

 

Különleges külső megjelenésének ötletét, avagy a kis háromszögek vagy “piramisok” sorozatát minden bizonnyal a svájci Alpok hegyei ihlették. Már az első Toblerone csokik ezzel a nem mindennapi formával készültek, amely a mai napig védjegye ennek az ínycsiklandó finomságnak. 

 

Az eredeti, klasszikus Toblerone ma már a századik születésnapján is túl van, amiben mézes kaliforniai mandula darabok találhatóak, de maga a csokoládé recept természetesen szigorúan titkos. Egy biztos, a száz éves recepttel már a kezdetekben eltalálták azt az egyedülálló ízharmóniát, aminek köszönhetően máig világszerte népszerű a Toblerone. 

 

A hagyományos táblát valójában 12 háromszög alkotja, de kapható már ennél kisebb és nagyobb változatban is. Hazájához hűen, természetesen a csomagoláson is az Alpok köszön vissza, a kezdetektől napjainkig. A Matterhorn, vagyis az Alpok hetedik legmagasabb hegycsúcsa látható rajta, amiből még egy medve alakja is kirajzolódik.

 

A Toblerone márka népszerűségét mutatja többek között az is, hogy egészen elképesztő módon 2007-ben annyi tábla Toblerone-t gyártottak, ahány ember élt akkor a világon. 

 

Napjainkban tehát egyértelműen a legismertebb csokoládé márkák között szerepel a jelenleg Mondelez International Inc.-hez tartozó Toblerone, termékeit szinte a világ minden tájára exportálják. 

 

Toblerone a Teveszeden

 

A Teveszednél minőségi márkák sokasága fordul meg nap mint nap, hiszen számunkra a legfontosabb, hogy vásárlóink igényeit maximálisan kielégítsük. Többek között ilyen népszerű és kiváló minőségű márka a Toblerone is, melynek termékei rendszeresen megtalálhatóak webshopunkon. 

 

Ha Te is szeretnél igazán kedvező áron, nagy márkák minőségi termékeihez hozzájutni online, akkor kattints ide és látogass el a Teveszed webshopjára bizalommal.