Blog

A világszerte ismert prémium fagylalt – Häagen-Dazs a különleges ízek szerelmeseinek

Balázs Lili
2022.01.04 09:13

A világszerte ismert prémium fagylalt – Häagen-Dazs a különleges ízek szerelmeseinek

 

 

A szuper prémium kategóriába tartozó Häagen-Dazs egy olyan fagylalt amit világszerte ismernek, ezáltal a magyar füleknek sem cseng ismeretlenül, sőt sokak szájában biztosan össze folyik a nyál ha meghalljuk ezt a nevet.

 

Ebben a cikkünkben megtudhatod honnan származik és megvitatjuk nevének eredetét is.

 

 

 

Vissza a múltba

 

A Häagen-Dazs fagylalt értékesítése még 1960-ban vette kezdetét, azonban nem ez volt az első fagylalt márkája a megalkotójának.

 

A fagylalt márka alapítója Reuben Mattus már egészen kiskorától kezdve a fagylalt iparban tevékenykedett, csatlakozva ezzel nagybátyjához.

 

Jó pár év elteltével is ugyanúgy megmaradt a szeretetük a fagylalt árusítással kapcsolatban ezért elkezdtek saját maguk is készíteni majd a környékbeli boltokba kiszállítani.

 

Egészen 1959-ig nyereségesen tudtak dolgozni de a tömegtermelők révén akkora verseny alakult ki a piacon hogy Mattus úgy döntött inkább csúcskategóriás fagylaltot fog gyártani és ekkor született meg a dán hangzású Häagen-Dazs.

 

A célközönsége a luxusra vágyó nők voltak éppen ezért már az elejétől kezdve nagy figyelmet fordított a csomagolásra, hogy az minél mutatósabb és trendibb legyen így a fagylalt kifinomultságot sugallt.

 

Nevének eredete

 

Egy márkanevet kitalálni sohasem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, hiszen annak mindenképpen olyannak kell lennie, ami hangzatos, egyedi és szimpatikus annyira a fogyasztóknak, hogy megvásárolják a hozzá tartozó terméket.

 

Mindezeket figyelembe véve jött létre a Häagen-Dazs elnevezés, azonban 3 különböző történet és személy is kapcsolódik a márkanévhez.

 

Az első állítás szerint a márka név magához a cég alapítójához köthető, azaz Reuben Mattus-hoz, akinek lánya egy dokumentumfilmben arról mesélt, hogy édesapja minden nap órákat töltött azzal, hogy minél értelmetlenebb szavakat találjon ki. Felesége is hozzászólt a témához, aki azt állította, hogy férje a 2. világháborús példamutatásuk végett választotta a dánokat, tett umlautot a névbe és jelenítette meg az első dobozokon Dánia térképét.

 

Ezzel szemben egy másik történet szerint a név egy marketing trükként funkcionál, aminek forrása egy amerikai cég. Céljuk az volt, hogy rendkívül exkluzív érzetet keltsen a jégkrém piacon.

 

Végül pedig az utolsó történet hozzánk magyarokhoz kapcsolódik, azon belül is Harag Andráshoz, a poharas jégkrém feltalálójához. A hiedelem szerint a név egy rossz írógép általi szabadalmaztatás által született meg.

 

A 3 történet mind valószerűnek tűnhet, azonban a cég hivatalos álláspontja szerint a név kitalálója nem más, mint Reuben Mattus.

 

 

 

Egyedülálló gyártási technika

 

A fagylaltokat nem csak ízükben lehet megkülönböztetni.

Több gyártási technológiával is elkészíthetőek, de mégis van a legtöbb piaci szereplő között egy hasonlóság.

 

A legtöbb gyártó ragaszkodik ahhoz az arányhoz, miszerint fél liter fagylalt elkészítéséhez, ugyanennyi levegőt használnak fel, ezzel is növelve térfogatát és állagát.

 

Ezzel szemben a Häagen-Dazs 15 % levegőt kever hozzá a jeges édességhez a habosítása alatt.

 

Az íz választék bővítése

 

Eleinte mindössze 3 ízben gyártották a Häagen-Dazs-t, méghozzá a legközkedveltebb ízekben, ami a csokoládé, a vanília és a kávé volt.

Azt hinnénk ezzel beálltak a sorba, de közel sem, ugyanis ezeket az ízeket teljesen máshogy állították elő, mint a versenytársai.

A fagylaltokat úgy tudták megkülönböztetni a többiekétől, hogy sokkal minőségibb alapanyagokat szereztek be, eredeti származási országaiból.

A csokoládét nem máshonnan, mint Belgiumból, a vanília rudat pedig Madagaszkárról hozatták be, ami a mai napig is így van.

Nagy figyelmet fordítanak arra is, hogy ne kerüljön semmilyen adalékanyag vagy tartósítószer a fagylaltokba.

Mindössze fölözött tejet, tejszínt, cukrot és tojássárgáját használnak, majd az ebből elkészített alaphoz adják hozzá azokat a természetes összetevőket, amik az utánozhatatlan ízt fogják megadni.

Az évek folyamán a választék egyre bővült, mind az íz világ mind a kiszerelés tekintetében.

A Häagen-Dazs kifejezetten kedvez a különleges ízek kedvelőinek is.

Több egzotikus gyümölcsös és fűszeres eszenciáit is kínálnak a fogyasztók számára, mint például az epres túrótortát, pekándiót, de a trüffeles kávé jégkrém is a speciális ízek kedvelőit célozzák.

 

Fontos még megemlíteni, hogy a cukorbetegek vagy a tejre érzékeny gyomrúak sem maradnak Häagen-Dazs fagylalt nélkül, ugyanis a sorbet típusúak zsiradékok és hozzáadott cukor nélkül készülnek el, ráadásul az alapító házaspár származása végett a cég termékkínálata kóser.

 

Az íz palettát folyamatosan bővítik oda figyelve az étel allergiás fogyasztókra is.

 

Bármilyen ízt is kívánsz, legyen szó édesről, savanyúról vagy a kettő egyvelegéről biztosan megtalálod a Häagen-Dazs választékai között.

 

Häagen-Dazs a Teveszeden!

 

A Teveszednél minőségi márkák sokasága fordul meg nap mint nap, hiszen számunkra a legfontosabb, hogy vásárlóink igényeit maximálisan kielégítsük. Többek között ilyen népszerű és kiváló minőségű márka a Häagen-Dazs is, melynek termékei rendszeresen megtalálhatóak webshopunkon. 

 

Ha Te is szeretnél igazán kedvező áron, nagy márkák minőségi termékeihez hozzájutni online, akkor kattints ide és látogass el a Teveszed webshopjára bizalommal.