Blog

Minőségét megőrzi, de meddig fogyasztható? - Avagy így kerüld el az ételpazarlást

Balázs Lili
2022.02.01 08:33

Minőségét megőrzi, de meddig fogyasztható? - Avagy így kerüld el az ételpazarlást

 

 

Habár a Teveszed kizárólag olyan élelmiszereket forgalmaz, amelyek sem a szavatossági, sem a fogyaszthatósági, illetve még a minőségmegőrzési határidőt sem lépik át, mégis fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk a szemétbe kerülő élelmiszerek hatalmas mennyiségéről.

 

Így ebben a cikkünkben arról olvashatsz, hogy Te mit tehetsz annak érdekében, hogy kevesebb étel kerüljön a szemétbe, ezzel is óvva környezetedet.

 

 

  1. Gondoltad volna?

 

A közelmúltban készült egy felmérés, miszerint Magyarországon évente kétmillió tonna élelmiszer kerül a szemétbe!

 

 

  1. Ezekre a jelölésekre figyelj oda

 

A csomagolt élelmiszereken kétféle jelöléssel is találkozhatunk, viszont a legtöbben ezek között nem tesznek különbséget, így gyakran kerül szemetesbe az egyébként még elfogyasztható élelmiszer.

 

Az egyik a fogyaszthatóságot jelöli, amit olyan hűtést igénylő termékeken láthatunk, mint a tejtermékek, felvágottak és saláták. Ha az itt meghatározott dátumot túllépjük, akkor az veszélyt jelenthet az egészségünkre, így ekkor már nem ajánlott a fogyasztásuk - még abban az esetben sem, ha nincsenek romlásra utaló jelek.

 

Emelett találhatunk még egy jelölést a csomagolásokon, ami a minőségmegőrzési időt jelöli. Ez azt mutatja meg, hogy meddig fogyasztható el egy étel úgy, hogy megmaradjanak az eredeti minőségi tulajdonságai.

 

Ezeket a jelöléseket a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken láthatjuk és azt mutatják meg, hogy meddig várhatjuk el a gyártótól, hogy az adott termék megtartsa az eredeti illatát, ízét, színét és állagát.

 

Ellenben a fogyaszthatósági dátummal, ha a minőségi dátum lejár, a termék csak a minőségéből veszít, viszont a fogyaszthatósága továbbra is rendben lesz egy ideig.

 

Ilyen a konzerv, a keksz vagy akár a gyorsfagyasztott élelmiszer, amelyeknél a dátumuk meghatározásával csupán azért óvatosak a gyártók, hogy rövidebb ideig lehessen őket felelősségre vonni.  

 

Éppen ezért, ha nem látható vagy érezhető minőségi probléma, bátran a minőségmegőrzési idő lejárta után akár 1 évvel is elfogyaszthatjuk, ezzel is csökkentve a kidobott étel mennyiséget.

 

A következő képen látható, hogy a minőségmegőrzési idő lejárta után mennyi ideig fogyaszthatóak egyes élelmiszerek.

 

 

  1. 3 tipp az ételpazarlás ellen

 

Vannak olyan praktikák, amelyek megfogadásával nagy mennyiségben menthetsz meg ételt a szeméttől, ezzel is csökkentve a pazarlást.

 

  1. Tervezd meg előre a hét minden napjára, hogy milyen ételeket szeretnél főzni és igazítsd ahhoz a bevásárló listát.
  2. Ha valamilyen élelmiszerből több is lenne a konyhában, akkor érdemes először azt felhasználni, aminek a legközelebb van a lejárati ideje.
  3. Használd ki a mélyhűtőt és tedd bele azokat az ételeket, amiknek közeleg a lejáratuk de csak később ennéd meg őket.

 

 

  1. Ételmentés a Teveszeddel

 

A kezdetektől fogva szívügyünk a kidobott ételek mennyiségének csökkentése, éppen ezért a tevékenységünk fő célja az ételmentés.

 

Ebből fakadóan olyan élelmiszereket találhatsz weboldalunkon, amiket már a közeli lejáratuk miatt más vállalatok nem vásárolnának fel, ez okból pedig megsemmisítésre kerülnének annak ellenére, hogy még hosszú időn keresztül fogyaszthatók lennének.

 

Amennyiben Te is szeretnél tenni az ételpazarlás ellen és rendkívül alacsony áron beszerezni a

bevásárlólistád elemeit, kattints ide és nézz körül kínálatunkban.