Blog

Tegyél a környezetünkért a Teveszeddel!

Balázs Lili
2022.02.15 08:43

Tegyél a környezetünkért a Teveszeddel!

 

Elsőre sokan azt gondolnánk, hogy a kidobott élelmiszerek nem szennyezik a  környezetet, hiszen a szerves anyagok mind lebomlanak, azonban ez ebben a formában tévedés.

 

Aktuális cikkünkben olyan tényekkel fogsz találkozni, amelyek formálhatják az élelmiszerekre vonatkozó szemléletmódodat, hiszen egyáltalán nem olyan ártatlan a belőlük származó hulladék, mint azt hinnénk.

 

 

Ökológiai lábnyomunk növekedése  

 

Habár számos adat áll rendelkezésünkre az élelmiszer pazarlás mértékével kapcsolatban, ez gyakran egy alábecsült eredményt mutat nekünk, ugyanis elfeledkezünk az előállításuk során keletkezett ökológiai terhelésről.

 

Valójában amíg elér az étel a fogyasztóig, ökológiai lábnyomunk egyre csak növekszik, részben a víz felhasználása miatt. Csak egy példa: 1 kg marhahús előállítása során 15.000 liter vizet használunk fel, míg ez ugyanennyi gyümölcs termelése során 900 liter víz igénybevételét jelenti.

 

Bármennyire is elrettentőek ezek a példák, tudunk pozitív befolyást gyakorolni rájuk, ha egy kicsit jobban megválogatjuk, hogy milyen ételeket veszünk le a polcról és mekkora mennyiségben, hogy minél inkább redukáljuk a kidobott ételek volumenét.          

 

 

Az ózonréteg elvékonyodása

 

Mivel az élelmiszerpazarlás hatással van az éghajlatra, a földre és a biológiai sokszínűségre, ezért az ózonréteg sem képez kivételt az élelmiszertermelés és pazarlás negatív következményei alól. 

 

Az  előállítás és bomlási folyamat során bekövetkező szén-dioxid kibocsátás folyamatosan az ózonréteg vékonyodását idézi elő, amelynek 15 százalékáért az állattartás felel, a metán kibocsátás végett.        

 

Egy hétköznapi példával élve ugyanis 1 szelet marhahús előállítása ugyanannyi szén-dioxid kibocsátással jár, mintha 100 km távot tennénk meg egy autóval.

 

 

Válaszd a Teveszedet!

 

A Teveszed csapatával továbbra is arra törekszünk, hogy minél kevesebb étel kerüljön a szemétbe, hogy ezzel is védjük bolygónkat egy élhetőbb jövő reményében.

 

Ha számodra is fontos a pazarlás visszaszorítása, akkor nézz körül weboldalunkon!