Blog

Tefőzted - Bolognai Spagetti

Balázs Lili
2022.03.02 14:56

Tefőzted - Bolognai Spagetti

Új cikksorozatunkban egy főző maratonra invitálunk Téged, amelyben olyan gyorsan elkészíthető ételekről lesz szó, amelyek alapját beszerezheted a Teveszed weboldaláról.

 

Főző sorozatunk első fogása a mindenki által ismert Spaghetti Bolognese, aminek egyik fő hozzávalóját beszerezheted weboldalunkról a lehető legkedvezőbb áron.

 

 

A bolognai spagetti titokzatos története

 

Habár napjainkban a spagettiről elsőként az olasz konyha jut eszünkbe, mégis az eredete egy sokkal távolabbi helyre vezethető vissza, mint Bologna városába. Jóllehet a neve megtévesztő, de vissza kell repülnünk a történelemben az 1940-es évek elejére, hogy meglátogassuk a Bolognai Spagetti igazi otthonát, az Egyesült Államokat.

 

Sok legenda terjeng eredetéről, de mind közül a legismertebb a 2. világháborúhoz köthető azon belül is az olasz hadjáratokhoz, ahol is az angol és amerikai katonák megismerkedtek a bolognai spagetti leglényegesebb alkotó elemével, magával a szósszal.

 

Így meglehet az étel alapgondolatát ugyan az olasz konyha adta, de az összkép akkor állt igazán össze, amikor hazaérve a veterán katonák nem tagliatelle-ből hanem spagettiből kérték az ottani szakácsoktól a mostanra világhírű bolognai spagettit.

 

 

Az eredeti recept

 

Napjainkban már számos variációja terjedt el az interneten, találhatunk nagyon egyszerű és igazán unikális recepteket is, de mi most az eredetit hoztuk el.

 

A ragu alapját maguk a zöldségek adják, így a bevásárló lista fontos alkotó elemét fogja képezni a vöröshagyma, a sárgarépa és a zellerszár. A másik lényeges komponense a paradicsom, ami passzírozott és sűrített formában is remek állagot kölcsönöz a ragunak.

 

Ami még ezen kívül kihagyhatatlan egy igazi bolognai spagettiből az a mártás egyik fő összetevője, a hús. Ezesetben szabad kezet kapunk, ugyanis borjúból, marhából, sertésből vagy akár ezek keverékéből is elkészíthetjük, viszont amit semmiképp sem hagyhatunk ki belőle az a pancetta, ugyanis ez a füstölt hús remekül gazdagítja ennek a fogásnak az ízvilágát.

 

Mindezt egy fejedelmi fehér vagy vörös bor fogja megkoronázni, ami elengedhetetlen része az eredeti receptnek, azonban bármennyire is csalogató, nem szabad túlzásba esni ugyanis könnyen elronthatja az ízét a szósznak, így 300 gramm paradicsompüréhez fél pohár bort ajánlott használni.

 

A fűszerek felhasználása elenyésző, hogyha maradni szeretnénk továbbra is a klasszikus receptnél, akkor be kell tartanunk a kevesebb néha több elvét és beérnünk némi só, bors és szerecsendió felhasználásával.

 

A tészta kiválasztása talán a legnagyobb falat, így azt az olvasó ízlésére bízzuk.

 

Aki hű maradna az olasz konyhához, az a tagliatelle-t választja, aki pedig a modern kor bolognai-át preferálja, az spagettivel is elkészítheti, amit akár most meg is rendelhet a Teveszed weboldaláról.

 

Ha kedvet kaptál meglepni magadat vagy családodat egy fenséges fogással, akkor látogass el weboldalunkra és szerezd be most hozzá a tésztát a világ legnagyobb tésztagyártó márkától a Barillától.