Blog

Tefőzted - Aranygaluska vaníliasodóval

Balázs Lili
2022.05.02 08:19

Tefőzted - Aranygaluska vaníliasodóval

A Tefőzted sorozat következő részében is érdemes velünk tartani, ugyanis most egy magyar eredetű desszertet hoztunk el, az aranygaluskát, aminek eredeti receptjének papírra vetése egészen az 1800-as évek végére vezethető vissza.

 

 

 

Az aranygaluska teljes egészében magyar eredetű desszert, habár a neve megtévesztő hiszen ez egy kelt tésztás édesség, így receptúrájában nincs köze a galuskához. Valójában egy nagyon ízletes tradicionális desszert, ami dióval megszórva, vaníliasodóval leöntve hűen tükrözi az eredeti receptet.

 

 

Az aranygaluska története

 

Habár abban nem lehetünk biztosak, hogy az aranygaluska múltja meddig vezethető vissza, de azt tudjuk, hogy az első írásos feljegyzések 1862 és 1874 közé tehetőek, ekkor jelent meg a magyar értelmező szótárban.

 

Ugyanakkor Jókai Mór is tett említést egy úgynevezett tordai galuskáról, egy 1862-es újságcikkben “Nemzeti eledeleink” cím alatt, amelynek leírásából arra következtethetünk, hogy ő is arra a bizonyos, napjainkban is ismert aranygaluskára gondolt.

 

 

Túl a határon

 

Az aranygaluska népszerűsége természetesen a határon túlra is elért. Az 1900-as évek közepén Amerikában vált rendkívül közkedvelt édességgé, a helyi magyar és zsidó pékségek által.

 

Ezután rövidesen már szakácskönyvekben is megjelent, elsőként Betty Crocker által 1972-ben, azonban mivel receptje nagyon hasonlított a majomkenyérre, sokan összekeverték vele és külföldön napjainkig rajta is maradt ez az elnevezés. 

 

 

Elkészítése

 

Sokan tartanak az elkészítésétől, még azok is akiknek nem idegen a kelt tészta, ugyanis túl macerásnak találják.

 

Ebben van némi igazság hiszen a kelesztés, nyújtás, szaggatás mártogatás miatt elkészítése több időt vesz igénybe, mint egy palacsintasütés, de úgy gondoljuk néha megéri időt áldozni, főleg ha ezt a gyerekeinkkel együtt, szórakozva tesszük meg.

 

 

Mielőtt belevágnánk a közepébe nulladik lépésként le kell szitálni a szobahőmérsékletű lisztet, hogy elkerüljük az esetleges csomókat, sőt mivel ilyenkor a liszt szemek közé oxigén kerül a sütemények végeredményül sokkal foszlósabbak lesznek tőle.

 

Ha ezzel meg voltunk, langyosra melegítjük a tejet majd elmorzsoljuk benne az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot, hogy felfuthasson. Ezután a vaj megolvasztása következik, amit tojássárgájával és a felfuttatott élesztővel a liszthez adjuk majd hólyagosra gyúrjuk.

 

Ezzel végeztünk a folyamat legnehezebb részével, már csak liszttel meg kell szórni és letakarni addig, amíg a duplájára nem kel a tészta. Ezután ujj vastagságúra kell nyújtani és pogácsaszaggatóval kiszaggatni.

 

A laposabb gombócokat olvasztott vajba forgatjuk, hogy megtapadjon rajta a cukorral összekevert darált dió, ami weboldalunkon megtalálható rendkívül kedvező áron.

 

Tepsiben is megsüthető viszont a legjobb eszköz hozzá egy tortaforma, amit vajjal kikenve, a “galuskákat” egymásra pakolva be is tehetünk az előmelegített 200 fokos sütőbe. Amíg sül a sütemény, addig sem lustálkodunk, hanem elkészítjük hozzá a vaníliasodót, amihez nincs másra szükségünk, mint egy kis tejre, amibe a vaníliarúd kikapart magját tesszük, majd felforraljuk.

 

Egy másik lábasban tojássárgáját, lisztet és cukrot keverünk össze majd lassanként hozzáadjuk a vaníliás tejet és enyhe lángon sűrűre főzzük.

 

Amikor lejár a 45 perces sütési idő, kivesszük, majd a kihűlt aranygaluskát leöntjük az általunk készített vanília sodóval és tálaljuk.

 

 

Ha kedvet kaptál meglepni magadat vagy családodat egy fenséges desszerttel, akkor látogass el weboldalunkra és szerezd be most hozzá a kalifa darált diót a lehető legkedvezőbb áron!