Blog

Spórolj időt és pénzt az étkezéseid megtervezésével!

Balázs Lili
2022.06.15 09:11

Spórolj időt és pénzt az étkezéseid megtervezésével!

 

Manapság amire minden hónapban a legtöbbet elköltünk azok általában az étkezéseink, ami bár valljuk be a létszükségleteink közé tartoznak mégis olykor irreálisan sok pénz elmegy rá.

 

Ebben a cikkünkben olyan tanácsokat, módszereket mutatunk meg neked, amivel mind időt mind pedig pénzt spórolhatsz meg.

 

 

Mit jelent a menütervezés?

 

Egy étkezési terv összeállítása a költségvetésed beosztását jelenti.

Te vagy akár a családod határozza meg azt, hogy melyik nap mit fogtok enni, reggelire, ebédre, vacsorára, sőt a kisebb étkezéseket is érdemes előre megtervezni hiszen azok is kiadást jelentenek.

 

3 ok amiért javasolt az étkezésed megtervezése

 

Időt spórolsz meg

 

Hogyha minden hétvégén, például vasárnap délután leülsz akár a családoddal együtt és rá szánsz 30-60 percet, hogy megtervezd a következő hét menüit azzal sok időt megspórolhatsz.

 

Képzeld csak el, hogy nem kell minden egyes délután a hűtő előtt állnod hosszú perceket majd utána még a boltba is elmenned, hanem egyből neki tudsz állni az aznapi/másnapi fogásoknak hiszen pontosan tudod, hogy mit fogsz főzni és azt is, hogy miből.

 

Pénzt takarítasz meg

 

A legjobb módja a vásárlásnak, ha egy előre megírt listával mész, mert így elkerülheted, hogy olyan dolgok is a kosaradba kerüljenek, amikre nincs is szükséged.

 

Az egyszerűség kedvéért érdemes recepteket lementeni, mert abból könnyedén össze tudod állítani a bevásárló listádat, sőt még az étkezéseket is változatosabbá teheted.

 

Hogyha csak azokat az élelmiszereket szerzed be amik biztosan el fognak fogyni, akkor csökkenni fog a kidobott élelmiszerek mennyisége is, amivel nem csak a Föld bolygónak de a pénztárcádnak is jót teszel.

 

Megóvod az egészséged

 

Egy előre elkészített menüterv 2 okból is jót tehet az egészségnek.

Elsősorban megkímél téged a stressztől, amit a folyamatos kapkodás okoz, így csak annyi feladatod marad, hogy zenét hallgatva, táncolva, jókedvűen összedobd esténként az előre meghatározott fogást.

 

Másodsorban pedig kevésbé lesz csalogató a gyorskaját választanod, hogyha a hűtőben ott sorakoznak a heti hozzávalók, amik csak arra várnak, hogy felhasználd őket.

 

Lehetőséged van saját kedved szerint összegyűjteni a recepteket, ami ha ügyesen választod ki őket leginkább egészséges főztöket fog tartalmazni.

Így állítsd össze a menütervet!

 

Íme, hogyan tudod megtervezni a heti étkezéseidet lépésről lépésre a legegyszerűbb módon:

 

  1. Vegyél magadhoz egy naptárat, jegyzetfüzetet vagy telefont
  2. Határozd meg, hogy a hét melyik napján fogod a vásárlást lebonyolítani és írd fel magadnak
  3. Gondold át, hogy 1 hónapban mekkora összeget akarsz szánni élelmiszerre és bontsd fel heti költésekre
  4. Keress recepteket és írd össze a hozzávalókat, azok mennyiségét

 

Pár tipp a még tudatosabb tervezés érdekében

 

Töltsd meg a kamrát és a fagyasztót olyan élelmiszerekkel, amiknek hosszú az élettartama és táplálékdús. Pld. rizs, tészta, konzerv, fagyasztott zöldség stb..

 

Tarts tematikus napokat, mint például a főzelékes hétfő, pizza kedd, húsmentes szerda stb..

 

A maradékokat semmiképp se a szemétbe hanem a fagyasztóba helyezd, így akár több héttel később is még fogyasztható állapotban lesz.

 

 

Összességében a heti étkezések megtervezése több irányból megközelítve is pozitív hatást tudnak gyakorolni az életünkre, így ha szeretnéd te is kipróbálni és a lehető legtöbb pénzt megspórolni nézz körül weboldalunkon!