Blog

A vegán életmód alappillérei

Balázs Lili
2022.07.15 11:02

 

Éppen most kezdtél bele a vegán életmódba vagy még csak gondolkozol rajta?

 

Akkor ez a cikkünk neked szól, ugyanis tudjuk hogy az elején mennyire nehéz összeállítani egy vegán étrendet, éppen ezért most olyan élelmiszereket fogunk veled megosztani, amelyeket könnyedén beépíthetsz a mindennapi étkezéseidbe.

 

 

Mi az a vegán életmód?

 

Mielőtt részleteiben áttérnénk a vegán életmód alkotóelemeire, érdemes tisztáznunk azt, hogy mégis mit képviselhet az a személy, aki belevág ebbe az életvitelbe. A veganizmus egyik alapszabálya az állati eredetű termékek kizárása, ami nem csak a hús mellőzését jelenti de a tojás és a tejtermékek fogyasztását is megtagadja.

 

Ezt az életmódot a leggyakrabban a következő 3 ok valamelyike miatt szokták választani: amiből az egyik az állatszeretet, (ökológiai lábnyom csökkentése) a másik a fogyás reménye, az utolsó pedig az, amikor egészségügyi állapot miatt indokolt az állati eredetű termékek mellőzése.

 

Bármelyik is legyen a te indokod, a cikkünkben felsorolt élelmiszerek közül biztosan jó párat be fogsz tudni illeszteni a táplálkozásodba.

 

 

A vegán konyha alapjai

 

Egy vegán életmód 5 alapvető alapanyaga a magvak, a gabonafélék, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a hüvelyesek. Ezeket az alapvető élelmiszereket meg kell próbálni változatosan mindennap fogyasztani, hogy meglegyen az elegendő fehérje és rost bevitel.

 

Reggeli

 

Az egyik legkedveltebb reggeli a zabkása, hiszen amellett hogy nagyon finom, ezerféleképpen el lehet készíteni, így akár évek alatt sem unja meg az ember.

 

Ami mindenképpen elengedhetetlen hozzá az a zab, amiből vásárolhatunk bio-t vagy gluténmenteset is, egész vagy apró szemű változatban.

 

Amit ezen kívül bele teszünk, az már a fantáziánkra van bízva, kerülhetnek bele különböző magvak, vegán csokoládé, gyümölcsök, kókusz reszelék vagy akár tehetünk bele vegán fehérjeport is, ami a tápanyagértékét mégjobbá fogja tenni.

 

Mindezt növényi tejjel (pld. kókusz, mandula, szója)  tudod felönteni, amitől végképp egy igazi energiabomba leszel már az első étkezésed után.

 

Ebéd

 

Ebédre mindenképpen érdemes főtt ételt fogyasztani.

Itt szó lehet levesekről, főzelékekről, mindenféle párolt és sült zöldségről illetve a húsmentes rakott ételek is jó választásnak bizonyulhatnak, amennyiben szereted őket.

 

Az, hogy az ebédnek milyen lesz a tápanyagértéke azon múlik, hogy milyen köretet fogyasztasz. A sima krumplinak, tésztának és rizsnek nem annyira jók az értékei, így mellettük  ajánlunk bulgurt, csicseriborsót, quinoa-t, hajdinát és kuszkuszt.

 

Vacsora

 

Vacsorára nyugodtan fogyaszthatjuk azt, amit ebédre is ettünk, viszont amennyiben nem közvetlenül lefekvés előtt étkezünk csempézhetünk gyümölcsöket is az étkezésünkbe.

Készíthetünk turmixot, amit feldobhatunk néhány zellerszárral vagy répával is.

 

 

Vegán fagylaltok

 

Mivel itt a nyár nem is lehetne aktuálisabb édességünk, mint egy jó hideg fagylalt, amit könnyedén el tudunk mi is készíteni otthon vegán változatban.

 

Hogyha szereted a mogyoróvaj és banán párosítását, akkor nincs más dolgod, mint ezt a két hozzávalót és egy kis növényi tejet beszerezned. Első lépésként a banánt kell felkarikáznod és a mélyhűtőbe tenned pár órára, majd ha azok megfagytak bele kell tenni  egy turmix gépbe a mogyoróvajjal és növényi tejjel együtt majd addig mixelni, míg fagylalt állagot nem kapunk.

 

Amennyiben inkább a gyümölcsös ízeket kedveled jobban akkor erdei gyümölcsre, friss bazsalikomra, nádcukorra és citromlére lesz szükséged.

Elsőként a nádcukrot keverd össze némi vízzel és hagyd állni addig, míg a cukor fel nem oldódik.

Ehhez kell majd hozzá adnunk a bazsalikomot és a hűtőbe tenni pár órára, hogy egy szirupot kapjunk belőle. Ezután már nincsen más dolgunk, mint össze mixelni az erdei gyümölccsel és citromlével majd a fagyasztóba tenni.

 

Ezeken kívül természetesen bátran kísérletezhetsz más hozzávalókkal is, amik beleférnek egy vegán étrendbe, így te is korlátok nélkül élvezheted a nyarat!

 

Összességében a vegán életmód nem nagy ördöngösség, egy kis tesztelgetéssel hamar összeállítható az ideális étrend, ha pedig a hozzávalóra lenne szükséged nézz fel weboldalunkra, ahol találkozhatsz vegán élelmiszerekkel is.