Blog

Anthon Berg - A Dán csokoládé márka története

Balázs Lili
2022.08.03 10:29

Dániából aki elsőként eszünkbe juthat, az nem más, mint Hans Christian Andersen, a világhírű meseíró, azonban ebből a korból kiemelhetünk még egy ismert nevet, Anthon Berget, aki habár nem az irodalomból vagy a zenei világból hanem sokkal inkább a gasztronómiából ismert.

 

Honnan  indult?

 

A csokoládé múltja egészen az 1880-as évekig vezethető vissza, amikor is Anthon Berg úgy döntött, hogy a zöldség árulás mellett elkezd csokoládékat gyártani a bolt hátsó szobájában.

 

Ez egy elég bátor lépés volt az ifjú Anthontól, ugyanis ebben az időben a csokoládé még gyógyhatású terméknek számított, amit kizárólag gyógyszertárakban lehetett beszerezni.

 

Mint utólag kiderült, jó döntést hozott, ugyanis nagyon hamar a közép és felső osztály kedvencévé vált az Anthon Berg féle csokoládé, a boltja előtt pedig kígyózó sorokban álltak a lelkes vásárlók, hogy minél előbb ők is részesei lehessenek ennek az ízélménynek.

 

Anthon nem akarta megkockáztatni, hogy ez a kezdeti lelkesedés alább hagyjon ezért folyamatos újításokkal rukkolt elő, ilyen volt csokoládéval borított marcipán darabka is, amivel még nagyobb sikert aratott.

 

 

Hogyan tovább?

 

A csokoládé egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, azonban ebben az időben még nem léteznek különféle gyártási technológiák, így nagyon hosszú időn keresztül az Anthon Berg kézzel készített csokoládénak minősült.

 

Ekkor még szóba sem jöhettek különböző adalékanyagok, amik ronthattak a minőségen. Ez azóta sem változott, ugyanis amikor fia Gustav átvette a cég irányítását megfogadta, hogy nem fog változtatni a minőségi előírásokon és ez így is történt.

 

A fogadalom apáról fiúra szállt, így mai napig tökéletes minőségi követelményeknek megfelelő termékeket állítanak elő, olyannyira, hogy megkapták a „Dán Királyi Udvar Beszállítója” címet is.

 

 

Az Anthon Berg csokoládék széles választéka

 

Az évek alatt rengeteg különböző formájú, ízű és kiszerelésű csokoládét fejlesztett ki az Anthon Berg de a legismertebb mind közül a marcipán tallér, amiből találhatunk cseresznye-rum, eper-pezsgő, kivi-konyak, sárgabarack-brandy és szőlő-muskotály ízesítésűt is.

 

Ezen kívül persze vannak táblás csokolék is különlegesnél-különlegesebb ízekben, de a nagynevű ünnepnapokra is mindig előállnak valamilyen újdonságokkal.