Blog

Eltérő kultúrák étkezési szokásai

Balázs Lili
2022.08.17 10:32

Aktuális cikkünkben elkalauzolunk téged több olyan országba is, ahol nagyon érdekes étkezési szokások alakultak ki az évszázadok során. Ha tervezel külföldre utazni vagy csak kíváncsiságból érdeklődsz a téma iránt akkor tarts velünk!

 

 

Bepillantás a helyi gasztrokultúrákba

 

Olykor egy külföldi utazás során nem is a helyi ételekkel nehéz megbarátkozni hanem azok fogyasztási szokásaival, amik országonként eltérnek egymástól sőt van, hogy szöges ellentéteik egymásnak.

 

Portugáliában, hogyha nincsen odakészítve a só vagy a bors az asztalra, nem illik külön kérni, ugyanis ezzel megsérted a szakácsot és megkérdőjelezed a tudását.

 

Thaiföldön még ennél is turcsább szokásokkal találkozhatunk, ilyen például az, hogy neked mindenből kell rendelned egy keveset és azt mindenképpen meg kell osztanod az asztal többi tagjával, de ami még talán ennél is különösebb, hogy elvárják, hogy az utolsó falatokat a tányérodon hagyd.

 

Ezzel szemben Indiában mindent el kell fogyasztanod a tányérról, hogy ne sértsd meg a szakácsot illetve azért is, mert a pazarlás nagyon udvariatlanságnak számít. Ezen felül arra is oda kell figyelni, hogy kizárólag csak a jobb kezünket használhatjuk az evéshez, ugyanis a bal kéz tisztátalannak számít.

 

Ha kicsit tovább megyünk megérkezünk Japánba, ahol az elégedettségedet úgy fejezheted ki, hogy minél jobban szürcsölöd a levest - ha ez nem történik meg, akkor úgy gondolják, hogy nem ízlett neked az étel.

 

Olaszország egyik legnépszerűbb étele a pizza, így ha azt rendelsz, két dolog van, amire érdemes odafigyelned: Az egyik ilyen, hogy nem igazán illik rá extra sajtot kérni de tengeri gyümölcsöt sem. Ennél nagyobb hiba már csak az lehet, ha ketchupot szeretnél rátenni.

 

Hogyha neked problémát jelent időben megjelenni egy vacsora meghíváson, akkor Tanzánia neked való úticél, ugyanis ott kifejezetten illendő késni.

 

 

A magyarok különös étkezési szokásai

 

Biztosan akadt olyan tradíció az imént felsorolt országokban, amit furcsálltál, viszont a hazánkba látogató turistáknak is van bőven mire rácsodálkozniuk.

 

Magyarországon inkább az az érdekes, ahogyan elkészítjük az ételeket, éppen ezért van, hogy kihívást jelent a turistáknak megérteni a gasztronómiánkat.

 

A nyugati emberek általában a mákos tésztán szoktak meglepődni, hiszen a nyugati országokban legfeljebb péksüteményeket szórnak meg vele, azon felül tiltott ételnek számít sok helyen, ugyanis a benne található ópiummal azonosítják és nem gondolják, hogy önmagában a mák egyáltalán nem egy káros hozzávaló.

 

A másik kissé visszataszító étel számukra a szalonna. Persze ezt tőlünk nyugatra is ismerik és fogyasztják, viszont ők soha nem ennék meg a húsmentes, 100% zsírból álló falatokat.

 

Ezen kívül számukra az is különös, hogy a túrót képesek vagyunk cukorral fogyasztani, sőt akár csokoládéval is képesek vagyunk beborítani, lásd túrórudi.

 

Összességében minden országban vannak olyan hagyományok és étkezési előírások, amelyek elsőre nagyon távol állhatnak tőlünk, mégis ha nem akarjuk megsérteni a kultúrájukat, akkor érdemes ezeket szem előtt tartani.