Blog

A jövő városai - Avagy a fenntartható gazdaság

Balázs Lili
2022.09.03 10:56

A fenntartható életmód kialakítása egyre nagyobb szerepet tölt be az emberiség életében.

Sokan igyekeznek a hétköznapok során elhagyni és lecserélni olyan termékeket, amik káros hatással vannak a környezetre, viszont mindezt sokkal egyszerűbb lenne egy fenntartható városban tenni.

 

Mik azok a jellemzők, amik fenntarthatóbbá tesznek egy várost? Cikkünkben megtudhatod!

 

 

Fenntartható gazdaság

 

Ökológiai lábnyomunk mérséklése egyre inkább kulcsfontosságú szempont, hiszen az erőforrásaink végesek.

Ezt segítené elő, hogy ha egyre több városnak a gazdasága visszaszorítaná a környezetszennyezést, amit leginkább a szállítás idéz elő.

Ebből adódóan a legcélszerűbb a helyi termelők támogatása lenne, illetve a szezonális étkezésekre való ráállás.

 

Ezen felül persze számos eszköz létezik még, hogy kialakítsunk egy fenttartható várost, mint például a közösségi gazdálkodás, ami nem csak az ökológiai lábnyomot csökkenti de növeli az emberek életminőségét is.

 

Energetika környezetbarát kivitelben

 

A károsanyag kibocsátás miatt a környezetbarát energiahasználat elvét globálisan és helyi szinten is alkalmazni kellene, ami habár nálunk még gyerekcipőben jár de a nyugat-európai országokban egyre elterjedtebb.

 

Amennyiben következetesek akarunk lenni érdemes már a várostervezés során és az építésnél figyelembe venni a fenntarthatósági szempontokat, ami lehet a napelemek kialakítása, a környezetbarát építőanyag használat, növényfalak telepítése, amik függőlegesen növelik a városok zöldterületét és még esztétikusan is jól mutatnak.

 

Ezen felül a hulladékgazdálkodás is egy fontos szempont, hiszen annak elszállítása rengeteg energiát igényel.

Itt elsősorban a fogyasztóknak kellene lépéseket tenniük és kevesebb hulladékot termelniük, amire napjainkban egyre inkább próbálják a vásárlókat ösztönözni a boltokban is.

 

Ami fontos egy fenntartható város megtervezésénél, az az, hogy a rendelkezésre álló területet hatékonyan használjuk ki.

Hogyha már megvan egy városkép, akkor nagyon nehéz újragondolni, hiszen nem lehet csak úgy a főutakhoz biciklis utat építeni vagy egy meglévő épületet megújuló energiával ellátni.

Viszont sokszor nincs más lehetőség és ilyenkor kell minden kreativitást elővenni és valahogyan a modern kori innovációt ötvözni a régmúlt technikájával.

Ilyen esetekben lehet jó megoldás egy tetőtéri kert kialakítása illetve a csapadék gyűjtése és felhasználása.

 

 

Közlekedés

 

Egy élhető város kialakításban nagyon fontos kérdés, hogy milyen eszközökkel közlekedünk hiszen azok a járművek, amelyek nem környezetbarát kivizetelésben készültek rengeteg CO2-t bocsátanak ki.

 

Megdöbbentő adat, de az autós és buszos közlekedés nagyjából ugyanannyi üvegházhatású gáz kibocsátásért felelős, mint az ételpazarlás, ami a 100%-nak a 8%-át teszi ki.

 

Amennyiben te is szeretnél hozzájárulni egy fenntartható élethez és úgy gondolod minimalizálnád az ökológiai lábnyomodat akkor látogass el weboldalunkra, ahol számos finom falat vár rád, a lehető legkedvezményesebb áron!