Tefőzted - Gnocchi, az olasz krumplinudli
A Tefőzted következő fogása az olaszok világhírű burgonyás galuskája lesz, ami nem más, mint a Gnocchi.
A Gnocchi valójában egy egyszerűen elkészíthető étel, amit általában hús nélküli mártásokhoz szoktak tálalni előételként.
Egy kis történelem
Eredetén kívül már csak egy dolgot szoktak rosszul tudni, az pedig a kiejtése.
Nagyon sokan tévesen gnoccsinak ejtik de helyesen nyokkinak kell mondani.
Most, hogy már ezt is tudod rátérhetünk a “származási” helyére, ami egészen Rómáig vezethető vissza.
Alapvetően ez a nudli és nokedli avagy a galuska közös őse, amit hagyományosan csütörtökönként azaz Jupiter napján fogyasztották vajjal megkenve.
Európában a római légiók terjesztették el és habár akkor még nem krumpli volt a tésztájában található napjainkban az eredeti gnocchi recept alapján azzal kell készíteni, de számos íz és elkészítési mód létezik.
A tökéletes olasz gnocchi receptje
Amennyiben tudsz készíteni könnyed és puha szilvás gombóchoz tésztát akkor neked ez is gyerekjáték lesz.
Első lépésként főzd meg a krumplit héjában, ez nagyjából 30 percet fog igénybe venni.
Ami fontos, hogy minél lisztesebb, főzni való krumplit használj különben nem lesz kellően lágy a tészta.
Miután ezzel elkészültél szűrd le és amíg még meleg hámozd meg.
Azért, hogy elkerüld a kezed megégetését használj egy villát, ami megtartja a burgonyát miközben te könnyedén egy élesebb késsel megtudod hámozni.
A megpucolt krumplit nyomd át krumplinyomón és dolgozd össze liszttel finom de gyors mozdulatokkal.
Ezt követően érkezhet a következő fontos hozzávaló a tojás, amit szintén a tésztába kell dolgoznod.
Ne ijedj meg ha nem kapsz teljesen sima felületű tésztát nem is kell annak lennie, a lényeg, hogy az állaga legyen pont ideális arra, hogy kis gombócokat tudj belőle formálni.
Ezt pedig úgy tudod megtenni, ha egy lisztes felületen hosszú rudakat sodorsz belőle, amiknek nagyjából 2 ujjnyi magasaknak kell lenniük.
Fontos, hogy a tésztával finom mozdulatokkal bánj különben szét szakadhat vagy megrepedezhet ami után már nehéz ugyanolyan állagúvá össze gyúrni.
Következő lépésként vágd fel 2-3 cm-es darabokra a tésztát majd valamilyen bordázott eszközzel vagy egyszerűen csak egy villával formázz bele vájatokat, annak érdekében, hogy majd a tálalásnál jobban fel tudja szívni a szószt.
Ezzel készen is vagy a nehezén, innentől kezdve már nincs más dolgod, mint a negyed órás pihentetés után forrásban lévő vízbe tenni őket és addig várni, amíg fel nem jönnek a tetejére.
Tálalás
Az olaszoknál a gnocchit általában előételként fogyasztják de számos kultúra van, ahol főételként tekintenek rá, így ez egyéni döntés ki miképpen szeretné enni.
Ízlés szerint érdemes olvasztott vajban megfürdetni és valamilyen olaszos tészta öntettel meglocsolni.
Amennyiben nem szeretnél öntetet rátennii, bátran eheted magában is, hiszen az olasz könyha egyébként is az egyszerűségéről híres, így akár fogyaszthatod akár csak egy kis olívaolajjal meglocsolva is, vagy parmezán sajttal megszórva.
Nem szeretnél sok időt a konyhában eltölteni de szívesen ennél gnocchit?
Akkor látogass el weboldalunkra, ahol a Barilla gnocchi tésztát kedvező áron beszerezheted!