Blog

Meal prep - Avagy így készítsd el napokra előre az ételeket!

Balázs Lili
2022.11.01 17:49

A napi és heti étkezések megtervezése és azoknak az előkészítése nagymértékben megkönnyíti a mindennapokat.

 

A meal prep tulajdonképpen azt jelenti, hogy napokra előre megfőzzük /kisütjük az ételeinket.

 

Cikkünkben ehhez találhatsz pár tippet, hogy a leghatékonyabban tudd ezt az életmódot folytatni.

 

 

Kinek ajánlott?

 

A meal prep módszere tulajdonképpen azoknak az embereknek szól, akik szeretnének egészségesen étkezni és odafigyelni a táplálkozásunkra.

 

Emellett ez a koncepció azoknak az embereknek könnyíti még meg az életét akik elfoglaltak, rohanós életet élnek és nincsen idejük minden egyes nap időt szánni a főzésre.

 

Így a meal prepnek köszönhetően kontrollálhatóvá válnak az adagok méretei is és a táplálkozással kapcsolatos célokat is sokkal könnyebb elérni.

 

A meal prep változatai

 

Érthető ha az jár a fejedben, hogy előre elkészíteni az ételeket több napra azzal jár, hogy a hétvégéd legalább egyik napját főzéssel fogod eltölteni, azonban ennek nem mindenképpen kell így lennie.

 

A meal prepnek több változata is van így ki tudod választani azt, amelyik a te igényednek a leginkább megfelel.

 

Főzésre kész alapanyagok:

 

Ebben az esetben lényegében csak az ételekhez szükséges alapanyagokat készíted elő és ezzel lerövidíted a főzési időt is.

 

Sütés/főzés nagy mennyiségben:

 

Ilyenkor általában csak egyfajta ételt készítünk el de azt akkora mennyiségben, hogy akár több hétre elegendő legyen. Természetesen ebben az esetben a nagy részét lefagyasztjuk és mikor elfogynak a kisebb adagok elkezdjük őket apránként kiolvasztani.

 

Előre elkészített ételek:

 

Ebben az esetben többféle ételt készítünk el, akkora mennyiségben, ami nagyjából 2-3 vagy 3-4 napra elegendő, annak függvényében, hogy mennyire romlékony az adott étel.

 

 

Ezek azok a módszerek, amik közül ki tudod választani a legmegfelelőbbet, ha pedig nem tudod melyik lenne az számodra, akkor kezdj el bátran kisérletezgetni.

 

 

Ezek alapján tervezz!

 

Olykor kihívást jelenthet kitalálni, hogy hány adag ételt készítsünk el és miből de ez idővel egyre egyszerűbbé válik ahogyan tapasztaltabbak leszünk benne.

 

Első körben érdemes átnézni a naptáradat, hogy előre átlásd mennyire lesz a heted zsúfolt és ez alapján eldönteni, hogy hány napi reggelit, ebédet és vacsorát készíts el előre.

 

Ilyenkor kalkuláld bele azokat a napokat is, amikor étterembe eszel akár egy randevú, egy családi vagy baráti találkozó alkalmából.

 

Amikor kiválasztod az ételeket először érdemes olyanokkal kitapasztalni a meal prep rejtélyeit amiket már jól ismersz és sokszor elkészítettél, mert így könnyebb belerázódni ebbe az életstílusba.

 

Abba a hibába viszont ne ess bele, hogy heteken keresztül ugyanazt az egy ételt főzöd, hiszen a szervezetnek szüksége van a változatosságra.

 

Így csökkentsd a főzési időt!

 

A legtöbb ember szeret gyorsan túljutni a főzésen, ami teljesen érthető, ezért hoztunk is néhány tippet, ami által lefaraghatsz a konyhában töltött időből.

 

  1. Készíts egy ütemtervet a főzéshez és bevásárláshoz egyaránt és tartsd magad hozzá
  2. Válassz eltérő elkészítési módokat igénylő ételeket, hogy ne kelljen egy adott fazékra, lábasra vagy jénai tálra várnod a másik ételhez
  3. Tervezd meg a munkafolyamatot előre, érdemes azokkal az ételekkel kezdeni, amik hosszabb elkészítési időt igényelnek
  4. Készíts bevásárlólistát, hogy felgyorsíts a vásárlás folyamatát is

 

 

 

Amennyiben kedvet kaptál az előre dobozoláshoz, látogasd meg weboldalunkat, ahol széles választékban várunk téged rendkívüli ajánlatainkkal!