Blog

Meal prep hatékonyan - avagy extra tippek, hogy a dobozolás mégegyszerűbb legyen!

Balázs Lili
2022.11.15 17:53

Előző cikkünket folytatva ismét a meal prep témakörét fogjuk boncolgatni, csak most ezúton a megfelelő doboz kiválasztása lesz elsősorban terítéken.

 

 

 

A megfelelő doboz kiválasztása

 

A meal prep fontos részét képezi a megfelelő doboz kiválasztása is, ahol a következő szempontokat érdemes figyelembe venni.

 

A főzésre kész alapanyagokat légmentesen záródó dobozokba érdemes tárolni, amik a legjobb ha rozsdamentes acélból készülnek, de ezen kívül a szilikon zacskók is ropogósan tudják tartani az élelmiszereket, az ételeket pedig frissen.

 

Találkozhatunk BPA mentes, mikrózható tárolókkal is, amik amellett, hogy kényelmesek, az egészség tekintetében is jobbak.

 

Amennyiben le szeretnénk fagyasztani az ételt oda kell figyelnünk rá, hogy fagyásálló tárolót válasszunk ki hozzá. Erre az egyik legalkalmasabbak a befőttes üvegek, leginkább azok amelyek széles szájjal rendelkeznek, viszont amikor belehelyezzük az ételt figyelembe kell venni, hogy az étel térfogata nőni fog ezért hagyni kell legalább 2,5 cm szabad helyet az üvegben.

 

Olyan ételek esetén, amelyeknek az összetevőit fogyasztás előtt kell összekeverni érdemes szivárgásmentes, felosztott dobozt beszerezni.

 

Ha pedig szeretnénk még inkább megkönnyíteni a dolgunkat vásárolhatunk egymásra rakható dobozokat, legyen szó hűtőről, fagyasztóról vagy táskáról segíteni fognak a hely optimalizálásban.

 

 

Figyelj oda a biztonságra!

 

Az ételbiztonság nagyon fontos, amikor előre dobozolunk, mégis sokan nem szentelnek neki elegendő figyelmet, ami akár komoly megbetegedésekhez is vezethet.

 

Az ételmérgezést elsősorban azzal előzhetjük meg, ha megfelelő hőmérsékleten történik mind a sütés/főzés mind pedig a tárolás és az újramelegítés.

 

Ezek mellett azonban vannak egyéb íratlan szabályok is, amelyekkel elkerülhető az ételmérgezés.

 

A hűtőszekrény hőmérséklete mindenképpen legyen 5 C fokon tartva vagy kicsivel az alatt, a fagyasztót pedig -18 C fokon vagy az alatt.

 

Azokat az ételeket, amiket frissen vásároltál mindig hűtsd le 2 órán belül.

 

A hűtött élelmiszereket igyekezz 3-4 napon belül elfogyasztani, míg a fagyasztott ételeket 3-6 hónapon belül.

 

Ragassz címkéket a tárolókra és dátumozd őket be, így biztosan még időben el fogod tudni fogyasztani az összes doboz tartalmát.

 

Figyelj arra oda, hogy az ételeket kizárólag egyszer melegítsd újra, hiszen minél többször fagyasztasz le egy ételt és melegíted újra annál nagyobb az ételmérgezés esélye.

 

Ne feledkezz meg a tárolási időkről sem, főleg a húsok esetében! Amennyiben szárnyasokat vásárolsz vagy bármiféle friss húst, esetleg halat azt érdemes 2 napon belül elkészíteni vagy egyből a fagyasztóba tenni.

 

A tojásoknál is erre kiemelt figyelmet kell szánni, a lejárati időt mindenképpen nézzük meg mielőtt bármit is készítünk belőle, illetve a nyers tojásokat legfeljebb 1 hétig tároljuk.

 

Mielőtt belevágsz

 

  1. Válaszd ki melyik módszer alapján fogsz előre dobozolni ( erről előző cikkünkben olvashatsz)
  2. Készíts egy ütemtervet
  3. Határozd meg hányszor fogsz étkezni egy nap
  4. Válogasd össze a recepteket
  5. Írj bevásárlólistát
  6. Válaszd ki a megfelelő dobozokat

 

 

Szeretnéd te is ilyen praktikusan megszervezni az étkezéseidet? Látogass el weboldalunkra és szerezd be hozzá a megfelelő alapanyagokat!