Blog

Így kerüld el karácsonykor is a pazarlást!

Balázs Lili
2022.12.01 10:15

Az élelmiszerpazarlás egy köztudott probléma napjainkban, amin a karácsonyi időszak nem segít, amikor is a megterített ünnepi asztalon található élelmiszerek jelentős része a szemétbe kerül.

 

Cikkünkben elárulunk pár olyan tippet amivel elkerülheted a pazarlást, ezáltal a pénztárcádat és a környezetet is kímélve.

 

 

 

Miért kerül annyi élelmiszer karácsonykor a szemétbe?

 

A karácsonyi időszakban az átlagosnál is több élelmiszer landol a kukába és itt sajnos nem csak a sütés/főzés elkerülhetetlen maradékairól beszélünk hanem a készételekről, amik még jó pár napig ehetőek lennének,

 

Ennek az oka, hogy régi szokásokból kialakulva szinte kötelezőszerűnek érezzük, hogy a rokonokat egy bőségesen megterített ünnepi asztallal várjuk és mivel a szeretteinkről van szó így mi igyekszünk a lehető legjobbat megadni nekik, ami itt a mennyiségben mutatkozik meg.

 

Tippek a pazarlás elkerülése érdekében

 

Alapvetően ha egy mondatba kellene összefoglalni, hogy mivel lehetne csökkenteni azt az élelmiszer mennyiséget, ami nem kerül elfogyasztásra az a következő lenne:

 

“ Ne vásárolj több élelmiszert a kelleténél, ne készíts több fogást a szükségesnél és ne tegyél a tányérodra több ételt, mint amennyit meg tudsz enni egyszerre!”

 

Egyszerűnek hangzik ugye, de mégis, hogyan tudjuk ezt kivitelezni?

 

  1. Tudatos megtervezés

 

Az első és legfontosabb lépés, hogy gondoljuk át, hogy melyek azok az ételek amelyekkel biztosan készülni szeretnénk a rokonoknak majd mérjük fel, hogy vajon nekik milyen lesz a várható étvágyuk.

 

Ha 5 embert várunk és abból 3 kisgyermek akkor valószínűleg nem kell olyan mennyiséggel készülnünk, mintha 5 felnőtt embert várnánk, illetve az idősebb emberekre sem jellemző, hogy hatalmas adagokat ennének.

 

Ilyenkor abba is belegondolhatunk, hogy a múlt évben mennyi ételt kellett kidobnunk és az alapján kalkulálni az adagokat.

 

  1. Ne hagyjuk őket elmenni üres kézzel

 

Amint vége az estének és azt látjuk, hogy akkora mennyiségű étel megmaradt, amit mi nem lennénk képesek megenni akkor csomagoljunk belőle bátran a rokonoknak, így minden bizonnyal jobb helyre kerül mintha kidobtuk volna.

 

 

  1. Ők mivel készülnek?

 

Mivel vendégségbe nem illik üres kézzel érkezni, így szinte biztos, hogy akiket várunk ők is fognak készülni egy-két finomsággal amit nem árt előre egyeztetni hiszen általában emiatt szokott felhalmozódni hatalmas mennyiségű étel.

 

Ha tudjuk, hogy vendégeink egy nagy tál édességgel fognak beállítani akkor próbáljuk meg visszafogni magunkat ezen a téren és kisebb adagot készíteni, mint amivel eredetileg készültünk volna.

 

 

  1. Hűtőkapacitás

 

Sok esetben nem is a hűtőből hanem közvetlenül az ünnepi asztalról kerül a szemétbe az étel.

 

Ennek az az oka, hogy a hűtőnk tele van pakolva az előző heti ételekkel vagy azokkal a hosszú lejáratú termékekkel, amik egész évben ott figyelnek a polcon hogy mikor fogjuk őket végre felhasználni.

 

Ez ellen úgy tudunk tenni, ha ünnepek előtt alaposan átnézzük a hűtőt, hiszen egyrészt találhatunk benne akár olyan élelmiszereket is amiknek már rég lejárt a szavatossága, másrészt egy praktikus átrendezéssel is sok helyet csinálhatunk a karácsonyi fogások maradékának.

 

3+1 tanács a környezetvédelemért

 

  1. Amennyiben nem maradt múlt évről csomagolópapír és újat szeretnék vásárolni akkor válasszunk környezetbarát alternatívát. Kerüljük a csillogó, fóliás és fémes csomagoló papírokat
  2. Használjunk papír alapú ragasztószalagot
  3. Csomagolóanyagként használhatunk akár újságpapírt, magazint is hiszen megfelelő kreativitással abból is nagyon szép borítást lehet adni az ajándékoknak
  4. Vásároljunk egy nagy mikulás zsákot és tegyük bele abba a rokonoknak szánt ajándékokat csomagolás nélkül majd találja meg mindenki azt amit szerinte neki szántunk.

 

 

A Teveszed célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás negatív hatásaira és hogy csökkentse a háztartások hulladéktermelését.

 

Amennyiben neked is fontos a környezetvédelem és szeretnél hozzájutni konyhai alapanyagokhoz és limitált édességekhez rendkívül kedvezményes áron akkor látogass el weboldalunkra.