Blog

5 tipp, hogy ne költekezz túl karácsonykor

Balázs Lili
2022.12.15 10:18

A karácsonynak a békességről és szeretetről kellene szólnia azonban a tökéletes ajándékok után futkorászni a zsúfolt bevásárlóközpontban nem mindig olyan idilli.

 

Amellett, hogy időigényes és stresszes még drága mulatság is a legtöbb esetben, de ennek mindig így kell ennek lennie?

 

 

Az év legköltségesebb időszaka

 

Az év ezen időszakában lényegesen többet költünk mint általában és gyakran kerül ilyenkor a pénzügyi tudatosságunk a háttérbe, aminek negatív következményeit általában januárban kezdjük el érzékelni..

 

Azért, hogy elkerüljük a magasabb hitelkártya kivonatokat és az elköltött összeg miatti utólagos sajnálkozást hoztunk nektek pár tippet, amit ha megfogadtok elkerülhetitek a felesleges adósságokat.

 

  1. Állíts össze költségvetést

 

Az ünnepi vásárlási szezon kezdete előtt érdemes  átgondolni, hogy mire mekkora összeget vagyunk hajlandóak elkölteni.

 

A legtöbb kiadást általában az ajándékok, az élelmiszerek és a dekorációk képezik de vannak családok ahol az utazás is egy állandó program minden évben karácsonykor.

 

A költségvetésben ezeket akár csoportokra is oszthatjuk, így külön-külön is meghatározhatjuk, hogy mire mennyi pénzt szánunk.

 

 

  1. Ne hagyd, hogy az üzletek trükkjei befolyásoljanak

 

Olykor hiába szánjuk el, hogy tartjuk magunkat a költségvetéshez az üzletek profik abban, hogy akaratunk ellenére is több pénzt ott hagyjunk náluk, mint amit elterveztünk.

 

Hűségkártyákkal, lakossági hitelekel, csali árazásokkal és sok más vásárlásra ösztönző kezdeményezésekkel várják a vásárlókat.

 

Ez természetesen van, hogy a javunkra válik és valóban jobb áron hozzátudunk jutni valamihez, de arra viszont nagyon oda kell figyelni, hogy csak a leárazások motivációja miatt ne vásároljunk felesleges kacatokat, amikre semmi szükségünk.

 

  1. Szabd meg az ajándékok számát

 

Ha úgy döntünk, hogy az ajándékok számát is keretbe foglaljuk akkor ezt érdemes előre tisztázni a család többi tagjával is, hogy elkerüljük a kellemetlen szituációkat.

 

Akár előre megbeszélhetjük azt is, hogy milyen értékben vásárolunk egymásnak vagy ha még biztosabbra akarunk menni, akkor a kalapból húzós módszer is jól elsülhet.

 

Nincs más dolgunk, mint felírni egy cetlire adott összegig bezárólag, hogy mi az aminek örülnénk majd bedobnunk egy kalapba a többiek cetlije közé.

 

 

  1. Tervezzük meg a karácsonyi menüt

 

Fontos azt is előre megtervezni, hogy mennyit szeretnénk szánni az ünnepi fogásra, hiszen ott is nagyon sok pénz elmehet ha nagyon bele lendülünk a vásárlási lázba.

 

Ami a leggyakoribb pénzkidobás ezzel kapcsolatosan az az étel mennyisége, ami a kukába landol mert képtelenek vagyunk elfogyasztani azt az adagot amit lelkesen meg főztünk/sütöttünk.

 

Éppen ezért az adagokat is alaposan át kell gondolnunk, hogy ilyen ne forduljon elő, így ezzel is sok pénzt meg lehet spórolni.

 

  1. Nem kell ahhoz pénzt költeni, hogy élményeket szerezzünk együtt

 

Biztosan te is egyetértesz azzal, hogy sokkal inkább maradnak meg az emlékeinkben az élmények, mint a tárgyak és ez épp ugyan annyira igaz a karácsonyi időszakra, mint az év bármely más pontjára.

 

Ahhoz, hogy elkerüljük a túl költekezést csak egy kicsit szabadjára kell engednünk a fantáziánkat és elővenni a kreativitásunkat.

 

Tarthatunk akár karácsonyi film maratont, felfedezhetjük egy városnak az utcai dekorációit, építhetünk mézeskalács házakat, de még egy rénszarvas express járatra is befizethetünk ami felnőttek és gyerekek számára is izgalmas program.

 

 

 

Amennyiben az ünnepi menü hozzávalóit szeretnéd a lehető legnagyobb kedvezménnyel beszerezni akkor nézz körül weboldalunkon, ahol biztosan találsz olyan finomságokat, amikkel örömmel fogadhatod családodat és barátaidat otthonodban.